KAKO JE TEMPIO MALATESTIANO SPREMENIL RENESANČNO ARHITEKTURO

0
498
ogledov
Kapela Tempio Malatestiano

Tempio Malatestiano oziroma pogrebna kapela družine Malatesta v kraju Rimini v Italiji, danes na prvi pogled ne izstopa kot veličastna arhitekturna posebnost. Kljub temu, da velja za eno izmed najlepših cerkev Italije, se nedokončana kapela skorajda skrije v množici drugih veličastnih zgradb. Vendar pa je v sredini 15. stoletja ključno spremenila renesančno arhitekturo.

Gotska cerkev je postala model renesanse

Manjšo gotsko cerkev San Francesco, ki je na tem mestu stala več kot dve stoletji, je v sredini 15. stoletja obnovil zgodnjerenesančni arhitekt Leon Battista Alberti, po naročilu premožne italijanske družine Sigismonda Malatesta. Čeprav je bila obnova predčasno zaustavljena in nato dokončno prekinjena s smrtjo slavnega arhitekta, danes nedokončana kapela predstavlja pomembno arhitekturno prelomnico.

Kapela Tempio Malatestiano
Model Tempio Malatestiano; Wikimedia Commons, avtor Sailko

Kako bi morala izgledati dokončana kapela, je zavito v tančico skrivnosti. Načrti, skice in zapisi o obnovi zgradbe se niso ohranili do danes, obstaja le lesena medalja, na kateri je razvidno, da bi morala cerkev krasiti velika kupola, vendar pa se to ni nikoli realiziralo. Nedokončana je ostala tudi fasada.

Kljub temu je kapela postala model renesanse. Je namreč prvi projekt italijanskega arhitekta Albertija, pri katerem je lahko v prakso prenesel svoje teoretične trditve o arhitekturi ter pri prenovi uporabil stare rimske in poganske elemente.

Preplet antičnih elementov in pridih nove dobe

Posebnost kapele so ravno številni umetniški elementi različnih zgodovinskih obdobji, ki se razprostirajo po njeni zunanjosti in notranjosti. V enem od zgodovinskih zapisov je arhitektovo delo opisano celo kot »gradnja antične škatle okoli srednjeveške cerkve«. S temi besedami je uprizorjeno, kako je Alberti prekril staro zasnovo cerkve in ji vdahnil povsem novo dušo.

Vhod v kapelo Tempio Malatestiano
Vrata v kapelo Tempio Malatestiano; Wikimedia Commons, avtor Giovanni Dall’Orto

Fasado krasijo številni poganski in profani simboli, ki so dodobra pretresli takratne krščanske oblasti. Zgodovinar iz časa renesanse je povzel papeževo mnenje  o obnovi cerkve z naslednjimi besedami: kapela je tempelj za čaščenje demonov.

Spretna igra arhitekturnih elementov, odprtih in zaprtih prostorov, končanih in nedokončanih elementov, stebrov in podpornikov ter dvignjene spodnje površine, je premikala meje takratne arhitekture ter napovedala rušenje do tedaj ustaljenih arhitekturnih pravil.

 

Nenavadno počivališče za nenavadno osebo

Notranjost kapele Tempio Malatestiano krasijo nenavadno zasnovani oboki, ki naj bi jih navdihnili obliki rimskega akvadukta in Avgustovega slavoloka, s katerimi je želel Alberti uprizoriti zmago življenja nad smrtjo. Oboki so razporejeni tako, da v notranjosti kapele ustvarjajo ločene prostore za zadnja počivališča družinskih članov.

Notranjost kapele Tempio Malatestiano;
Notranjost kapele Tempio Malatestiano; Wikimedia Commons, avtor Sailko

Kako je na prenovo cerkve reagiral naročnik prenove, Sigismondo Pandolfo Malatesta, ni natančno znano. Vendar pa je bil odziv najverjetneje dober, glede na to, da v notranjosti kapele še danes ležijo sarkofagi njega in nekaterih članov njegove družine.

Morda je nekoliko nenavadno počivališče pisano na kožo temu nenavadnemu renesančnemu plemiču, ki je že pri rosnih štirinajstih letih postal voda Riminija. Samosvoj vladar je znan po številnih političnih spletkah, zaradi katerih je prišel navzkriž z Vatikanom.

Po enem od sporov je prejel zelo nazorno sporočilo Vatikana, v katerem je zapisano, da bo po smrti pristal v peklu. Glede na to, da je papež njegovo zadnje počivališče označil za tempelj demonov, bi skorajda lahko trdili, da je Alberti na pretkan način izpolnil neprijetno napoved.

KOMENTIRAJTE