KJE SE PRAVZAPRAV ZAČNE ZGODOVINA ARHITEKTURE?

0
704
ogledov
Teotihuacan Mehika

Kadar odpremo knjigo o zgodovini arhitekture, je prvo poglavje običajno namenjeno Starim Egipčanom in drugim antičnim kulturam. Brez dvoma iz časa teh civilizacij izhajajo neverjetni arhitekturni primerki, med katerimi lahko nekatere občudujemo še danes.

Le kdo ne pozna piramid ali znamenite sfinge? Pa številnih čudovitih templjev, ki so jih zgradili Stari Grki. Ali kolosejev, ki so nastali pod izkušenimi rokami Starih Rimljanov. Brez dvoma gre za neverjetne primerke starodavne arhitekture. Vendar pa se je potrebno vprašati, kje se pravzaprav začne zgodovina arhitekture?

Arhitektura v prazgodovini

Ne gre namreč spregledati dejstva, da smo praktično vsi že slišali za znameniti angleški Stonehenge. Ali pa za skrivnostni Göbekli Tepe ter veličastni Baalbek. Čeprav gre v vseh primerih za izjemno zanimive kraje z bogato arhitekturno dediščino, so ti pogosto izpuščeni iz zgodovine arhitekture, skupaj s številnimi drugimi podobnimi kraji.

Göbekli_Tepe
Steber iz arheološkega najdišča Göbekli Tepe; Wikimedia Commons, avtor: SA 3.0

Zakaj? No, večinoma gre za povsem preproste razloge. Številne strukture so bile odkrite šele v zadnjih letih, o njih je znanega zelo malo, med drugim ne vemo točno kdo jih je zgradil in zakaj, pa tudi čas njihovega nastanka je zavit v tančico skrivnosti. Vse to vpliva na to, da je določene arhitekturne posebnostih zelo težko umestiti v zgodovino.

Prva človeška bivališča

Če bi si na hitro pogledali razvoj današnjega človeka, bi lahko rekli, da so naši predniki (vrste Homo Sapiens) v času 60.000 let pred našim štetjem začeli z naseljevanjem sveta. Že pred tem je svet naseljeval Homo erectus ali pokončni človek.

Sprva so za svoja bivališča izbirali jame, v katerih so bili zavarovani pred vremenskimi vplivi in so jim služile tudi za pregled nad okolico. Dobra strateška lega je bila ključna za lovljenje živali in za varnost. Skozi tisočletja so takratni ljudje jame zamenjali za bolj stalna in dodelana prebivališča. V Afriki so nastajala preprosta bivališča iz slame, v Evropi in delu Severne Amerike so se pojavila prva, šotorom podobna, prebivališča.

Prva bivališča
Rekonstrukcija ene od vrst prvih bivališč, ki so ohranili dolga stoletja

Bi torej lahko rekli, da so ta preprosta bivališča prvi znani primerki arhitekture? Konec koncev je arhitektura definirana kot »umetnost oblikovanja prostora«, kar pomeni, da lahko praktično vsako strukturo, ki je delo človeških rok, uvrstimo v kategorijo arhitekture?

Stonehenge in Göbekli Tepe kršita teorijo

No, ravno tu nastane težava. Obstajajo namreč strukture, ki se nikakor ne ujemajo z vsem, kar trenutno vemo o zgodovini preseljevanja ljudstev in o arhitekturi. Stonehenge in Göbekli Tepe nedvomno izstopata iz vseh naših prepričanj in dejstev. Kdo jih je izdelal in zakaj? Ali katera od teh struktur dejansko pomeni začetek arhitekture?

Poleg tega pa to nista edini strukturi, ki že nekaj časa begata zgodovinarje in druge raziskovalce. Kar nekaj je namreč različnih struktur, ki se pojavljajo na različnih koncih sveta in kljubujejo naši logiki oziroma prepričanjem.

Šele pred kratkim je bil ravno Göbekli Tepe razglašen za najstarejšo poznano strukturo, ki jo je izdelal človek. Velikanski kamni, ki so postavljeni v krogih, naj bi najverjetneje predstavljali neke vrste obredno središče ter naj bi izhajali iz obdobja okoli 10.000-8.000 pred našim štetjem.

Najbolj skrivnostni so obredni kraji

Čeprav vemo, da so prvi ljudje živeli v preprostih naseljih in so se združevali v preproste skupnosti, še vedno ne vemo, kakšni so bili njihovi (obredni) rituali in kje so jih izvajali. Jasno je le, da je imelo pomembno vlogo komuniciranje s predniki.

Primer jamskih poslikav
Primer jamskih poslikav; Wikimedia Commons, avtor: Prof saxx

Zaradi številnih odkritih jamskih poslikav gre sklepati, da so nekateri obredi potekali v jamah. Podobno bi lahko sklepali tudi za številne druge strukture, tudi za Stonehenge. Kljub vsemu pa je zaradi pomanjkanja ohranjenih podatkov težko predvidevati, kako so takšni obredi potekali, kako je potekala gradnja različnih struktur, pa tudi kdo in kdaj jih je pravzaprav zgradil.

Bi radi izvedeli več o zgodovini arhitekture? Priporočamo vam naslednje knjige oziroma naročilo na naše e-novice!

Prijava-na-novice

KOMENTIRAJTE