SMO NA PRAGU PRELOMNEGA ODKRITJA V VELIKI PIRAMIDI?

0
600
ogledov
prelomno odkritje v Veliki piramidi

Že vse od 18. stoletja čakamo na naslednje veliko odkritje, ki bo poglobilo naše razumevanje piramid, njihove gradnje in pomena. Pred dnevi je javnost razveselila novica o odkritju velikega praznega prostora, ki bi lahko pomenil, da smo na pragu prelomnega odkritja.

Kaj skriva Velika piramida?

Keopsova ali Velika piramida je največja od treh piramid, ki stojijo v Gizi. Že dolgo časa jo poleg turistov redno obiskujejo tudi najrazličnejši znanstveniki, ki želijo ugotoviti kaj vse se skriva v njeni notranjosti.

Leta 2015 je ekipa znanstvenikov iz različnih delov sveta organizirala projekt Scan Pyramids v sklopu katerega z različnimi inovativnimi tehnikami preučujejo piramide, brez da bi pri tem izvrtali eno samo luknjo oziroma na drugačen način poškodovali konstrukcijo. Med te tehnike spada tudi skeniranje z infra rdečo tehnologijo in pa muografija, ki temelji na preučevanju odbijanja oziroma prehajanja kozmičnih delcev. Gre za izjemno tehnologijo, ki se redno uporablja pri preučevanju ledenikov in je bila uporabljena celo za raziskavo jedrske elektrarne v Fukušimi.

Začetek preučevanj so spremljale zelo optimistične napovedi o vseh mogočih odkritjih in možno je, da smo sedaj zares na pragu prelomnega odkritja, na katerega čakamo že vse od 18. stoletja, ko je preučevanje Starega Egipta doseglo vrhunec.

Kratek video o projektu, tehnologiji in preučevanju piramid si lahko ogledate na tej povezavi.

Zgradba piramid

Marsikdo bi mislil, da je vsako odkritje praznega prostora v piramidi razlog za veliko veselje. Vendar pa temu ni tako. Piramide so namreč zgrajene za zelo unikaten način. Čeprav od zunaj izgledajo kot zelo trdne in mogočne strukture iz velikanskih enakomernih kamnov, je podoba v notranjosti nekoliko drugačna.

Tako poleg 2,3 milijona kamnitih blokov Veliko piramido sestavlja še cela vrsta drugih materialov, s katerimi so graditelji zapolnili njeno notranjost. Poleg tega se v notranjosti nahaja še precej praznih prostorov, ki so namenjeni zmanjševanju pritiska težkega materiala na pogrebne sobane in preprečujejo, da bi se piramida zrušila.

Zaradi takšne gradnje je vsako skeniranje in preučevanje piramid pravzaprav zelo težavno, saj je potrebno ločiti pomembna odkritja od povsem običajnih struktur, ki so bile nujen del gradnje. Da bi lahko tokratno odkritje praznega prostora razglasili za nekaj zares posebnega se mnogim zdi še nekoliko prezgodaj.

Niso pomembne le pogrebne dvorane

Zakaj je torej tokratno odkritje sploh sprožilo toliko navdušenja? Gre za več dejavnikov. V Veliki piramidi so bile do sedaj odkrite tri sobane – faraonova (ali kraljeva) pogrebna sobana, kraljičina pogrebna sobana in podzemna grobnica. Poleg teh je potrebno omeniti še Veliko dvorano in nenavadni prezračevalni jašek ter seveda ostale prazne, konstrukcijske prostore.

Velika Piramida Notranjost
Notranjost Velike Piramide; Wikimedia Commons.

Posebno pozornost si v tem primeru zasluži Velika dvorana. Tako je poimenovan ozek, 47 metrov dolg in 8 metrov visok prehod, ki vodi do kraljeve pogrebne dvorane. Na novo odkrit prazen prostor se nahaja neposredno nad Veliko dvorano in je po prvih ocenah dolg več kot 30 metrov. Povsem mogoče je, da gre za nov prehod, ki bi lahko vodil do še ene pogrebne sobane.

Velika Dvorana
Velika dvorana v Keopsovi piramidi; Wikimedia Commons.

Raziskovalci ostajajo optimistični

Preden je novica o odkritju praznega prostora dosegla javnost so raziskovalci v projektu Scan Pyramids poskrbeli za dodatna testiranja. Tako je obstoj in velikost prostora in njegovo potencialno pomembnost potrdilo že več neodvisnih raziskovalcev, ki pa ne želijo delati prehitrih zaključkov. Še vedno namreč nimamo odgovorov na nekatera ključna vprašanja o samem odkritju, na primer ali je prazen prostor zgrajen v ravni liniji, ali je nekoliko nagnjen, ali je zgrajen iz enega samega »kosa«, ali gre za več praznih prostorov, ki so se v enega povezali skozi čas ipd. Takšne informacije pa so ključne za nadaljnje zaključke o pomenu odkritja.

Kako se bo nadaljevala zgodba o tem odkritju je težko predvideti. Trenutno nam tehnologija omogoča, da v odkrit prazen prostor pošljemo robota s kamero, ki bi lahko poskrbel za številne odgovore. Vendar bi to pomenilo, da je potrebno v piramido zvrtati nekaj centimetrsko luknjo – takšnim posegom pa večina egiptologov nasprotuje. Tako bo verjetno na nadaljnje odgovore počakati še kar nekaj časa, vendar pa raziskovalci ostajajo optimistični in upajo, da bo več odgovorov znanih že v naslednjih mesecih.

Do takrat pa si lahko preberete več o egipčanskih grobnicah ter temljih in o pogrebnem kompleksu v Gizi.

KOMENTIRAJTE