KAKO SO BILE GRAJENE EGIPČANSKE PIRAMIDE

0
2415
ogledov
Grajene egipčanske piramide

Piramide, ki so se v Egiptu prvič pojavile pred skoraj 5.000 leti, so svojevrstno arhitekturno čudo in nič nenavadnega ni, da o njihovi gradnji krožijo najrazličnejše teorije. Skozi zgodovino so se domneve znanstvenikov o gradnji egipčanskih piramid večkrat spremenile, z vedno novimi ugotovitvami pa se počasi bližamo dokončnim ugotovitvam o tem, kako so bile grajene piramide starega Egipta.

Različne teorije o gradnji piramid

Odkar so se v 18. stoletju začela resnejša sodobna odkrivanja starega Egipta in prva raziskovanja egipčanskih piramid, so raziskovalci skovali različne teorije o tem, kako so bile piramide zgrajene. V zbirki teorij lahko srečamo praktično vse; od sužnjev, ki so morali gromozanske kamne prenašati ob spremljavi biča, do izven zemeljske tehnologije.

Zahvaljujoč novim odkritjem so bil številne teorije, povezane z gradnjo piramid, do danes opuščene, spet druge so dobile povsem nove razsežnosti. Čeprav obstaja še nekaj neodgovorjenih vprašanj, je o gradnji piramid že znanih precej podrobnosti in prav mogoče je, da bomo v naslednjih letih končno razvozlali vse skrivnosti egipčanskih piramid. Do takrat pa spoznajte dosedanja odkritja.

Gradili so jih Egipčani in ne sužnji

V enem od prvih filmov o starem Egiptu, je bila gradnja piramid prikazana kot težaško delo tisočerih sužnjev, ki so jih pri delu pogosto izmučili do njihove zadnje kaplje moči. Vendar pa je to daleč od resnice. Zgodovinarji so danes prepričani, da so pri gradnji piramid sodelovali Egipčani, ki so bili za svoje delo tudi dobro plačani.

Gradnja egipčanskih piramid
Ena od ilustracij domnevnega poteka gradnje piramid; TesTeach: How to build a pyramid.

V bližini gradbišč so običajno nastala prava delavska naselja. Ta so bila sestavljena iz običajnih hiš iz blatnih opek, v katerih so prebivali delavci, ki so najverjetneje prihajali iz različnih delov kraljestva. Morda jih je pred pričetkom gradnje zbiral kateri od kraljevih služabnikov, morda so v času sušnega obdobja sami pripotovali v kraljevo prestolico, v upanju po dodatnem zaslužku.

Danes arheologi sklepajo, da je bilo za delavce zelo dobro poskrbljeno. Ostanki delavskih naselji in trupla delavcev pričajo o dieti, ki je bila celo boljša od prehrane običajnih Egipčanov ter o skrbni zdravstveni oskrbi, ki so je bili deležni v primeru poškodb ali bolezni.

Ogromne kamne so vlekli in dostavljali z ladjami

Ena izmed največjih skrivnosti gradnje piramid Egipta je bila povezana s prenosom gromozanskih kamnov iz več kilometrov oddaljenih kamnolomov (pri večini piramid so uporabljali kamne iz dveh ločenih kamnolomov – en je ležal dober kilometer iz Gize, drugi je bil od nje oddaljen več kot deset kilometrov). Ker je teža posameznih kamnov pogosto presegala eno tono, Egipčani pa niso poznali današnjih žerjavov in druge opreme, je seveda izredno teko doumeti kako so velikanske kamne prenašali.

Znanstveniki so že pred časom doumeli, da so egipčanski delavci kamne vlekli, pri čemer so se zanašali na pomoč človeške ali živalske sile. Do danes so teorijo nadgradili s spoznanjem, da je bila vleka precej preprostejša in hitrejša, če so suhi puščavski pesek pred kamni namočili.

Letos so znanstveniki odkrili starodavne papiruse (domnevno jih je napisal delavec Merer in izhajajo iz kraja Wadi el-Jarf), v katerih so prvič odkrili natančnejši opis poteka gradnje piramid. Na podlagi le teh predvidevajo, da so graditelji velike kamne do piramid pripeljali kar s čolni. V ta namen so zajezili reko Nil in njen tok preusmerili v umetno narejene kanale, po katerih so lahko pripluli v neposredno bližino gradbišča.

Dvigovanje kamnov ostaja skrivnost

Kljub številnim novim dognanjem pa je en vidik gradnje še vedno zavit v veliko skrivnost. To je način, na katerega so delavci dvigovali velike kamne in jih prenesli v višja »nadstropja« piramide. V do sedaj odkritih zapisih obstajajo dokazi o tem, da so uporabljali določene vzvode, ki so olajšali dvigovanje.

Druga tehnika, ki so jo predvidoma uporabljali, temelji na postavitvi lesenih ramp ali odrov. Te so najverjetneje speljali okoli piramide, tako da so lahko kamne vlekli in potiskali do željenega položaja. Ta teorija je sicer še vedno nepotrjena in je predmet številnih znanstvenih razprav, saj si arheologi niso enotni o njeni uporabnosti.

Za gradnjo je bilo potrebnega ogromno znanja

Še ena plat gradnje piramid, ki bega številne ljudi (predvsem ljubitelje teorij zarote), je količina znanja, ki so ga stari Egipčani potrebovali za izpeljavo dejanske gradnje piramid. Ne le, da so morali ugotoviti, kako bodo prestavili velikanske kamne, pred tem so morali natančno preračunati kako velika bo piramida, pod kakšnim kotom bodo zgrajene stranice, kam jo morajo postaviti, da bo poravnana s stranmi neba (to je bilo nujno za nemoten prehod duše v večno življenje), kako morajo biti razporejeni kamni, da se piramida ne bo sesedla sama vase in še bi lahko naštevali.

Kako je Egipčanom uspelo pridobiti napredno znanje matematike in inženirstva, ki je bilo potrebno za izpopolnitev gradnje, si je zelo težko predstavljati. Vendar pa lahko sklepamo, da so si do pravilnih izračunov pomagali kar z gradnjo različnih tipov piramid, pri čemer so poskušali najti pravilno formulo, ki bi jim omogočila postavitev želene piramide.

Kompleksa notranjost piramid

Če je impresivna zunanjost piramid, so njihove notranjosti preprosto neverjetne. Izjemno dodelane pogrebne sobane, razkošno okrašene z različnimi zapisi in slikami, ki pričajo o vsakodnevnem življenju v Egiptu in v posmrtnem kraljestvu, so le del tega, kar skrivajo za razkošno zunanjostjo.

Pogosto imajo namreč piramide več pogrebnih soban, med katerimi so nekatere povsem prazne. Ne manjka pa niti jaškov, prehodov in praznih prostorov, za katere raziskovalci predvidevajo, da so bili zgrajeni iz povsem tehničnih razlogov – služili naj bi namreč za lajšanje pritiska velike teže piramide na pogrebne sobane in s tem preprečevali sesedanje piramid. Seveda pa bi lahko imeli tudi povsem drugačno vlogo, ki jo do danes še nismo razkrili. Pred slabim mesecem je na primer odjeknila novica, do so raziskovalci v Veliki piramidi odkrili velik prazen prostor, ki bi prav lahko vodil do nove pogrebne sobane.

Velika Piramida Notranjost
Notranjost Velike Piramide; Wikimedia Commons.

Zanke in uganke

Še ena zanimiva stvar, ki jo je potrebno omeniti o gradnji egipčanskih piramid so tudi zanke in uganke, ki so bile namenjene zaščiti pokopanega faraona. Povsem običajno je bilo, da je imela vsaka grobnica številna lažna vrata, ki jih je lahko uporabljal samo pokojni in ki so preslepila neželene obiskovalce. Poleg teh ni manjkalo labirintov in lažnih prehodov, pa dvižnih vrat in prekletstev, ki so varovali faraona v njegovem večnem življenju.

Poslikave in piramidna besedila

Značilno je bilo, da je vsaka pogrebna sobana vsebovala ime faraona, ki je bil v njej pokopan, saj je bilo to nujno potrebno za njegov obstoj v posmrtnem življenju (največja »kazen«, ki je lahko doletela pokojnika je bil izbris njegovega imena iz pogrebne sobane ali sarkofaga, kar je bilo odkrito v nekaterih grobnicah). Običajni so bili tudi drugi zapisi in dodelane poslikave, na katerih so bili upodobljeni prizori iz vsakodnevnega življenja starih Egipčanov in iz idealiziranega posmrtnega življenja.

Piramidna besedila Unasova piramida
Izjemna piramidna besedila v Unasovi piramidi: Flickr.

V kasnejših obdobjih egipčanskega kraljestva, predvsem v času pete in šeste dinastije, so se v piramidah pojavila tudi Piramidna besedila. S tem izrazom opisujemo besedila, sestavljena predvsem iz urokov in navodil, ki so faraona ali njegovo kraljico vodila v posmrtno življenje. Namenjena so bila mrtvecu in praviloma niso vsebovala poslikav. Na podlagi odkritih besedil je bila izdelana slavna Knjiga mrtvih, pomagala pa so tudi do boljšega razumevanja pogrebnih običajev iz časa antičnega Egipta.

Imate neodgovorjena vprašanja o egipčanskih piramidah? Zapišite jih v komentarje!

KOMENTIRAJTE