ZNANI SO NAGRAJENCI SVETOVNEGA FESTIVALA ARHITEKTURE

0
321
ogledov
Svetovni festival arhitekture

Med 15. in 18. novembrom se je v Berlinu odvil 10. Svetovni festival arhitekture (World Architecture Festival), ki je tudi letos navdušil s celo vrsto zanimivih dogodkov in na katerem so znova okronali najboljše arhitekturne projekte.

Svetovni festival arhitekture za znanje in prepoznavnost

Tudi tokrat so se na Svetovnem festivalu arhitekture zvrstila nekatera najbolj pomembna imena iz sveta arhitekture. V bogatem programu, poleg predstavitev nagrajencev in aktualnih arhitekturnih projektov, ni manjkalo zanimivih predavanj in seminarjev, na katerih so lahko poslušalci prisluhnili nekaterim svetovno priznanim arhitektom.

Nekaj zanimivejših nagrajenih projektov si lahko ogledate v nadaljevanju. Preostale zmagovalce, ki so žirijo najbolj prepričali v množici več kot 3.000 sodelujočih projektov in so osvojili nagrade v preostalih kategorijah, si lahko ogledate na tej povezavi.

Nagrada za zgradbo leta potuje na Kitajsko

Med zares številnimi nagradami, ki jih vsako leto podelijo na festivalu, je zagotovo najbolj zanimiva »Zgradba leta« (World Building of Year 2017). Letos je laskavi naslov osvojil projekt popotresne obnove kitajske vasi Guangming, ki ga je izpeljala Kitajska univerze v Hong Kongu. Projekt je osvojil tudi nagrado v kategoriji »New&Old – Complete Buildings«.

Projekt popotresne obnove je temeljil na zagotovitvi cenovno ugodne in dostopne hiše, ki bi v primeru naslednjega potresa uspešno kljubovala moči narave. Vas Guangming, ki so jo sestavljale tradicionalne hiše iz blata in podobnih materialov, je namreč pred leti potres praktično povsem uničil. Po potresu se je začela obnova, ki je temeljila na gradnji hiš iz opeke in malte, ki pa zaradi visokih cen niso bile dostopne vsem prebivalcem. Na kitajski univerzi so zgradili prototip hiše iz mešanice različnih, bolj tradicionalnih materialov, ki je popolnoma potresno varna.

Hiša popotresna obnova
Hiša zgrajena v okviru projekta popotresne obnove vasi na Kitajskem; avtor: Univerza Hong Kong.

Zanimiva hiša in neverjetna tržnica

Naziv »Najboljše že zaključene hiše« (Complete Buildings Winner) je letos romal v roke arhitektov Vo Trong Nghia Architects, za hišo z imenom Binh House, ki krasi mesto Ho Chi Minh v Vietnamu. Gre za zares inovativen projekt, ki odlično rešuje težavo pomanjkanja zelenih površin v neverjetno hitro razvijajočem se Vietnamu.

Hiša Vietnam
Inovativna “zelena” hiša v Vietnamu; avtor: Vo Trong Nghia Architects.

Nagrado »Future Project of the Year« je tokrat osvojila ribja tržnica v Sydneyju, v Avstraliji. Zasnovali so jo arhitekti birojev Allen Jack+Cottier Architects in NH Architecture, ki so želeli z inovativno zasnovo poudariti živahno in mladostniško atmosfero mesta, hkrati pa ustvariti prostor, v katerem se bo dalo poleg hrane tudi družiti in izobraževati.

Ribja tržnica
Ribja tržnica v Sydneyju; avtor: Allen Jack+Cottier Architects in NH Architecture.

Nam najbližja projekta v Avstriji in Italiji

Nam najbližja projekta, ki sta se uvrstila med bolj prepoznavne projekte Svetovnega festivala arhitekture, se nahajata v Avstriji in Italiji. Sicer se ni noben od njiju uvrstil na mesto najboljšega v svoji kategoriji, a sta očitno privabila največ pogledov – v obeh primerih gre namreč za najbolj komentiran projekt kategorije.

Naziv najbolj komentiranega projekta v kategoriji »Zdravje – Že zaključene stavbe« je osvojil Arhitektni biro Nickl & Partner Architekten, s projektom Kaiser-Franz-Josef-Spital, ki krasi avstrijsko prestolnico.

Kaiser-Franz-Josef-Spital Dunaj
Projekt Kaiser-Franz-Josef-Spital na Dunaju; avtor: Nickl & Partner Architekten.

V Italiji pa se je pod najbolj komentiran projekt v kategoriji »Transport – Zaključene zgradbe« uvrstil Salerno Maritime Terminal, ki je nastal pod izkušenim očesom biroja Zaha Hadid Architects.

Salerno Maritime Terminal Italija
Projekt Salerno Maritime Terminal v Italiji; avtor: Zaha Hadid Architects.

V kategoriji krajinske arhitekture zažarela arheologija

Tudi nagrada v kategoriji »najlepše pokrajine« (Landscape of the Year) je letos potovala na Kitajsko, natančneje v kraj Chengtoushan. Za projekt Peasants and their Land: The Recovered Archaeological Landscape, je poskrbel arhitekturni biro Turenscape. Izkazal se je s preureditvijo arheološkega najdišča antičnih ostankov v priljubljeno turistično središče, ki združuje tako izobraževanje obiskovalcev in ohranjanje zgodovine, kot tudi potencial čudovite okolice.

Kraj Chengtoushan
Preureditev kraja Chengtoushan združuje arheološko najdišče in čudovito naravo; avtor: Turenscape.

Nagrajeni tudi notranji oblikovalci

V okviru Svetovnega festivala arhitekture je potekal tudi festival INSIDE, ki j posvečen notranji opremi in notranjim oblikovalcem. Tudi v sklopu tega so nagradili najboljše projekte – v devetih kategorijah so ocenjevali notranjosti najrazličnejših stavb, od stanovanj, do javnih zgradb.

Nagrado za »najboljšo notranjost« je letos odneslo podjetje PRODUCE, ki je žirijo prepričalo z notranjostjo podjetja Fabricwood, pri katerem so z inovativno uporabo vezanih plošč ustvarili videz tkanine.

Notranjostjo podjetja Fabricwood
Notranjostjo podjetja Fabricwood; avtor PRODUCE.

Nagrado v kategoriji »Javnih in kulturnih zgradb ter transportih objektov« je tokrat odnesel Muzej Mary Rose v Angliji, ki so ga zasnovali v arhitekturnem studiu Wilkinson Eyre Architects in opremili s pomočjo podjetja Pringle Brandon Perkins+Will.

Muzej Mary Rose
Notranjost muzeja Mary Rose; avtor: Wilkinson Eyre Architects.

»Nagrada za najboljšo pisarno« pa je pripadla podjetju Airbnb za njihovo Evropsko glavno pisarno v Dublinu na Irskem, ki je nastala po načrtu arhitekturnega studia Heneghan Peng Architects. Objekt, velik neverjetnih 2.000 kvadratnih metrov, združuje številne rešitve za inovativen, prijeten in odprt delovni prostor, v katerem je več kot dovolj prostora za individualno ali skupinsko delo.

Airbnb glavna pisarna
Glavna pisarna podjetja Airbnb; avtor: Heneghan Peng Architects.

Nagrajeni arhitekt

Posebej je potrebno omeniti še nagrado za Največji doprinos k arhitekturi. To je letos domov odnesel odlični angleški arhitekt Sir Norman Foster. Več o slavnem nagrajencu in njegovih arhitekturnih projektih si lahko preberete tukaj.

Medtem pa so se v Sloveniji odvijali Piranski dnevi arhitekture, na katerih so podelili nagrade Piranesi 2017.

[sg_popup id=6]

KOMENTIRAJTE