ARHITEKT SIR NORMAN FOSTER

0
423
ogledov
Norman Foster in znameniti nebotičnik

Angleški arhitekt Norman Foster je letošnji dobitnik priznanja za Največji doprinos k arhitekturi, ki je bil v sredini novembra podarjen na Svetovnem festivalu arhitekture. Kdo je slavni nagrajenec in pod katere arhitekturne projekte se je podpisal v zadnjem času?

Vpogled v misli zanimivega arhitekta

Sir Norman Foster
Znameniti arhitekt sir Norman Foster; Wikimedia Commons.

Sir Norman Foster ima pri svojih 82-letih za sabo zelo bogato kariero, v času katere je sodeloval pri številnih zanimivih arhitekturnih projektih. Svojo samostojno arhitekturno kariero je začel leta 1963, ko je sodeloval pri ustanovitvi podjetja Team 4. Štiri leta kasneje je ustanovil drugo podjetje, ki se je leta 1999 preimenovalo v Foster and Partners ter to ime nosi še danes. Tega leta je osvojil tudi priznanje Pritzker.

Britanski arhitekt se je v arhitekturni svet zapisal na tako številnih področjih, da na prvi pogled izgleda, kot da še ni naletel na izziv, ki bi bil zanj neuresničljiv. Podpiše se lahko pod številne nebotičnike, muzeje, javne zgradbe in druge projekte, ki so ključno vplivali na zasnovo in videz mest ter pokrajin po celem svetu.

Naravni materiali in premikanje mej

Kljub zelo raznolikim projektom je Sir Norman Foster prepoznaven predvsem po svoji ljubezni do elegantnih linij, ki jih dosega predvsem z uporabo stekla in jekla, čeprav mu niso tuji niti drugi materiali. V svojih zgodnejših projektih je navduševal z zasnovo odprtih prostorov in z izkoristkom naravne svetlobe, pa tudi z edinstvenimi idejami, ki so omogočile igrivo prepletanje notranjega in zunanjega prostora.

Pred leti je spregovoril tudi o svoji ljubezni do uporabe naravnih in trajnostnih materialov. Enega od njegovih govorov si lahko brezplačno ogledate na strani Ted Talk (v angleškem jeziku), na tej povezavi.

Pet najbolj zanimivih starejših arhitekturnih projektov v Evropi

V zares obsežni zbirki arhitekturnih projektov, pri katerih je sodeloval Norman Foster, je težko izbrati tiste, ki najbolj izstopajo ali bi se lahko uvrstili med najboljše. Kljub temu si v nadaljevanju oglejte pet nekoliko starejših zgradb, ki se po mnenju mnogih uvrščajo v sam vrh evropske arhitekture.

30 st. Mary Axe – Zanimiv nebotičnik, ki krasi finančno središče Londona, se ponaša z 41. nadstropji in višino 180 metrov ter pozornost pritegne predvsem zaradi svoje nenavadne oblike. Zgrajen je bil leta 2003 (in odprt aprila 2004) ter sodi med najbolj prepoznane arhitekturne primerke Londona. Od svojega obstoja je bil pogosto uvrščen na različne sezname najbolj nenavadnih arhitekturnih primerkov našega časa.

Nebotičnik 30 St Mary Axe
Nebotičnik 30 St Mary Axe v Londonu; Wikimedia Commons.

Carré d’Art – Muzej v južnem delu Francije, natančneje v kraju Nîmes, je bil odprt leta 1993. Sir Norman Foster je naziv uradnega arhitekta prevzel potem, ko je njegova idejna zasnova zmagala na natečaju iz leta 1984. Tudi v tem primeru gre za stavbo, ki navdušuje z izkoristkom naravne svetlobe in odlično dopolnjuje ostanke rimskega templja, ki stoji v njeni neposredni bližini.

Muzej Carré d'Art
Francoski muzej Carré d’Art; Wikimedia Commons.

Clyde Auditorium ali SEC Armadillo – Koncertna hala, ki krasi zadržani Glasgow na Škotskem, na videz nekoliko spominja na slavno avstralsko operno hišo v Sydneyju. Vendar pa je zgodba o izbiri oblike precej globlja. Arhitekt je namreč z izbrano obliko počastil bogato zgodovino gradnje in izdelave ladji, ki je bila nekoč pomemben del največjega škotskega mesta.

Koncertna dvorana SEC Armadillo
Koncertna dvorana SEC Armadillo; Wikimedia Commons.

Dresen Hauptbahnhof – Današnja postaja, ena od dveh osrednjih transportnih struktur nemškega mesta Dresen, je že v osemdesetih letih nadomestila takratno osrednjo postajo. Obnovitvena in rekonstrukcijska dela so se zvrstila v različnih obdobjih in po načrtih različnih arhitektov. Med letoma 2000 in 2006 je za svoj doprinos poskrbel tudi Norman Foster, ki je zmagal na natečaju za obnovo značilne ukrivljene strehe. Znova je navdušil s svojo inovativnostjo in ta projekt se je v zgodovino zapisal kot »prva streha iz teflona«.

Dresen Hauptbahnhof
Glavna postaja v mestu Dresen z znamenito streho; Wikimedia Commons.

Hilton Valencia – Morda nekoliko bolj običajen arhitekturni projekt izhaja iz leta 2006. Gre za zasnovo izjemnega hotela za priznano družbo Hilton, ki še danes krasi špansko mesto Valencia. S svojimi 117 metri višine sodi na prvo mesto najvišjih stavb mesta in brez dvoma tudi visoko na lestvico najlepših arhitekturnih primerkov.

Hilton hotel Valencia
Čudoviti hotel Hilton v Valenciji; Wikimedia Commons.

Pet pred kratkim zaključenih projektov

Podjetje Foster and Partners ima zelo zanimivo politiko svojega poslovanja – Sir Norman Foster je namreč trdno prepričan, da je potrebno v ekipo vedno sprejemati tudi mlade arhitekte, zaradi česar je povprečna starost zaposlenih še vedno okoli 35 let. Pri takšni politiki torej ni čudno, da je podjetje še danes zelo aktivno pri različnih arhitekturnih projektih. V nadaljevanju si poglejte nekaj sveže zaključenih stvaritev.

Bloomberg – Projekt načrtovanja glavne evropske pisarne za podjetje Bloomberg je bil zaključen letos. Nova pisarna na nekaj več kot 100 kvadratnih metrih krasi središče Londona in navdušuje tako s svojo zunanjostjo kot notranjostjo. Objekt združuje premišljeno zasnovo, uporabo naravnih materialov, odlično funkcionalnost ter izjemen posluh za potrebe zaposlenih in obiskovalcev.

Maggie`s Center v Manchestru – Nekoliko neobičajen arhitekturni projekt predstavlja zasnova angleškega centra, ki ga je naročila fundacija Maggie`s Centres. Gre za središče namenjeno podpori ljudi, ki so zboleli za rakom, njihovih svojcev in drugih bližnjih oseb. Center obsega 730 kvadratnih metrov in združuje potrebe obiskovalcev in zaposlenih ter prijetno, mirno okolje.

Kulm Eispavillion – Še en dokaz, da so se v biroju Foster and Partners pripravljeni soočiti z vsakim izzivom, je obnova starega paviljona v Švici, ki je potekala med letoma 2015 in 2016. Sodelovanje različnih arhitektov je vodilo v čudovito obnovo tega več let zapuščenega objekta in povrnitev njegove stare slave. Kljub temu, da je bil osrednji namen paviljona športne narave, so ga odlično preobrazili v modernejšo zgradbo, ki se ponaša z velikim spektrom uporabe.

Kulm Eispavillion
Ledeni paviljon Kulm v Švici; uradna slika projekta.

Igrišče šole Ashburnham – Otroška igrišča se le redko znajdejo na seznamih najboljših ali najvidnejših arhitekturnih primerkov, zaradi česar je preprosto nujno, da v primeru tega izstopajočega arhitekta to spremenimo. Izjemno igrišče na več kot 2.500 kvadratnih metrih je bilo dokončano leta 2016 in predstavlja izjemen prostor, kjer lahko otroci razvijajo najrazličnejše sposobnosti.

Old Spitalfields Market – Zadnji izbrani projekt je zasnova nove tržnice v Londonu. Gre za prenovo kraja, na katerem se je trgovanje odvijalo že pred 350. leti in ki je bil že večkrat preurejen in predelan. V zadnjih letih so se zaključile še zadnje dodelave, ki so staro tržnico preobrazile v moderno središče, namenjeno trgovanju z najrazličnejšim blagom.

Na uradni spletni strani podjetja Foster and Partners boste našli tudi druge že zaključene projekte ter zanimive aktualne projekte, ki še niso bili zaključeni.

KOMENTIRAJTE