PIRANSKI DNEVI IN NAGRADA PIRANESI

0
1486
ogledov
Kapela Salgenreute Krumbach
Kapela Salgenreute Krumbach je dobitnica letošnje Mednarodne nagrade Piranesi; Wikipedia Commons.

Poleg Svetovnega arhitekturnega festivala so se v novembru odvili tudi Piranski dnevi arhitekture, tokrat že 35-tič. Ti so postregli z najrazličnejšimi dogodki na temo arhitekture in bili okronani z novo podelitvijo nagrad Piranesi 2017. V nadaljevanju si oglejte, komu so prestižne nagrade pripadle letos.

Nagrade Piranesi 2017

Letos stroga žirija ni imela lahkega dela, saj se je na 19. tekmovanje za nagrade Piranesi prijavilo kar 59 arhitekturnih projektov. Za prijavljene projekte so že tradicionalno poskrbeli arhitekti osmih držav: poleg Sloveniji in vseh sosednjih držav še Grčija, Češka in Slovaška. V kategoriji študentskih projektov pa so sodelovali predstavniki 12 fakultet iz naslednjih mest: Gradca, Dunaja, Špitala, Splita, Zagreba, Pescare, Trsta, Budimpešte, Ljubljane, Maribora, Soluna in Londona.

Mednarodna nagrade romale v Avstrijo in Italijo

Mednarodno nagrado Piranesi 2017 je osvojil projekt z naslovom Kapela Salgenreute Krumbach, iz Avstrije, ki je nastal pod taktirko arhitekturnega biroja Bernardo Bader Architekten. Gre za precej neobičajno leseno kapelo, ki jo je žirija opazila predvsem zaradi »premišljene zasnove, pri kateri ne manjka premišljene uporabe lesa in posebnega sproščujočega pridiha«.

Kapela Salgenreute Krumbach
Kapela Salgenreute Krumbach je dobitnica letošnje Mednarodne nagrade Piranesi; Wikipedia Commons.

Mednarodno priznanje Piranesi 2017 sta si prislužila kar dva italijanska projekta. Prvi je bil Vrtec Niederolang, iz kraja Olang, ki so ga zasnovali arhitekti studia Feld72 Architekten s sodelavci, drugi pa Nova družbena hiša v Caltronu, v izvedbi Mirko Franzoso architetto. Pri obeh projektih je žirija izpostavila odlično umeščenost v prostor in nedvoumno povezano z okolico zgrajene stavbe.

Vrtec Niederolang predstavlja zanimiv projekt, v katerem so arhitekti na odličen način združili stare tradicije manjše podeželske vasi in moderno uporabnost. Ponovno lahko občudujemo odlično in spretno uporabo lesa.

Vrtec Niederolang
Vrtec Niederolang je odnesel Mednarodno priznanje Piranesi 2017.

Pravzaprav je projekt Nove družbene hiša v Caltronu na videz precej podoben zgoraj omenjenemu projektu vrtca, vsaj kar se tiče njune postavitve in umestitve v prostor. Tudi v tem primeru so se namreč arhitekti soočili z idilično pokrajino, ki bi jo lahko »pretežka« stavba popolnoma iznakazila.

Nove družbene hiša v Caltronu
Tudi projekt Nova družbena hiša je bil v Piranu odlikovan s priznanjem.

Nagrajeni tudi študenti arhitekture

Mednarodno študentsko priznanje Piranesi 2017 je letos romalo na Hrvaško, natančneje na Fakulteta za arhitekturo in urbano načrtovanje iz Zagreba. Med dobitnike so se zapisali Robert Barbir, Nika Bralić, Ivana Brzović in Ivan Bulian, ki so delovali pod strogim očesom profesorjev Matea Biluša, Vedrane Duplančić in Zorana Protića. Študenti so priznanje prejeli za zasnovo Floating Pool Parasite, ki predstavlja zanimivo idejo za plavajoči bazen, ki bi lahko omogočil nemoteno kopanje tudi v krajih, kjer primanjkuje urejenih plaž oziroma je značilen gost vodni promet.

Floating Pool Parasite
Nenavadni projekt Floating Pool Parasite je delo hrvaških študentov.

Dva slovenska projekta v ožjem izboru

Čeprav med letošnjimi dobitniki nagrad Piranesi ni bilo slovenskih arhitektov, sta se v med finaliste prebila dva odlična slovenska projekta. V kategoriji arhitektov je predor uspel projektu Prenova domačije Vrlovčnik, v kategoriji študentskih projektov pa je navdušila zasnova Doma in učnega centra v Ugandi.

Projekt Prenove domačije Vrlovčnik v kraju Matkov kot, pod katerega so se podpisali arhitekti Rok Žnidaršič, Jerneja Fischer Knap in Žiga Ravnikar oziroma arhitekturni biro Medprostor d.o.o. s sodelavci, je s svojo inovativnostjo navdušil že večkrat, med drugim se je uvrstil tudi med finaliste natečaja Constructive Alps 2017.

Prenova domačije Vrlovčnik
Prenova domačije Vrlovčnik je slovenski projekt, ki se je uvrstil med finaliste za nagrado Piranesi 2017.

V kategoriji študentskih priznanj so se slovenski študenti posebej izkazali s projektom Amasiko halfway house oziroma Dom in učni center, ki bo letos realiziran v kraju Kabale v Ugandi. Pri projektu je sodelovalo kar nekaj študentov: Anže Briški, Luka Derling, Nastja Fingušt, Tina Hostinger, Eva Ivačič, Alessandro De Ioannon, Laura Klenovšek, Mojca Lebeničnik, Ženja Maher, Mojca Mlinar, Rok Primažič, Polona Lona Pušnik, Gaber Robežnik, Giulia Skro, Vesna Skubic, Nace Šinkovec, Matic Škarabot, Andrej Štornik, Janja Šušnjar, Jure Ule, Aleš Žmavc, Arne Žigon, Anja Lipovšek, ki so delovali pod naslednjimi mentorji: Anja Planišček, Aleš Vodopivec, Tomaž Slak, Gašper Medvešek, Angelo Žigon, Katja Martinčič, Klara Bohinc, Primož Pavčič. Projekt je posledica medsebojnega sodelovanja dveh slovenskih fakultet, Fakultete za arhitekturo in Fakultete za gradbeništvo in geodezijo ter angleške organizacije NO Alongside Africa Foundation. Več o projektu in gradnji na tej povezavi.

Dom in učni center v Ugandi
Gradnja Doma in učnega centra v Ugandi, po zasnovi slovenskih študentov.

Preostale projekte si lahko ogledate na uradni strani festivala Piranski dnevi arhitekture oziroma na razstavi Piranesi 2017, katere ogled je možen do 15.12.2017.

KOMENTIRAJTE