NOVI REKORDERJI MED NEBOTIČNIKI

0
1030
ogledov
Rekorderj med nebotičniki

Leto 2017 se počasi zaključuje in čas je, da se ozremo po preteklih mesecih in se spomnimo, kaj vse je prineslo iztekajoče se leto. Enako so storili tudi v neprofitni organizaciji The Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) ter v svoje letno poročilo zabeležili tudi naslednje rekorder med nebotičniki.

Letno poročilo o gradnji nebotičnikov

Neprofitna organizacija The Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) je v svojem letošnjem poročilu zbrala podatke o številu zgrajenih nebotičnikov, njihovih velikostih in državah oziroma mestih, v katerih so bili zgrajeni.

Ugotovili so, da je bilo leta 2017 zgrajenih kar 144 novih zgradb, ki presegajo višino 200 metrov, najvišja med njimi pa se ponaša celo z višino 599 metrov. Na novo zgrajeni nebotičniki krasijo 69 mest in 23 držav sveta, med katerimi je od letošnjega leta 8 držav bogatejših za najvišjo stavbo v državi. Med letošnje rekorderje med nebotičniki se je, na primer, vpisal tudi najvišji nebotičnik v Južni Koreji.

Lotte World Tower
Nova najvišja stavba Južne Koreje – Lotte World Tower; Wikimedia Commons; Cyberdoomslayer.

Najvišje stavbe leta 2017

Gradnja nebotičnikov, ki zadnja leta močno pridobiva na priljubljenosti, je strokovnjake presenetila tudi tokrat. Uporabnost nebotičnikov vse bolj prestopa meje, ki so bile nekoč vezane na finančni in poslovni sektor ter se vse bolj prenaša v sektor gradnje stanovanjskih zgradb. Leto 2017 pa se je izkazalo tudi kot leto, v katerem so nebotičnike gradili v najbolj raznolikih delih sveta in mu je tako pripadel naziv največje geografske raznolikost na področju gradnje stavb višjih od 200 metrov.

Letos sicer nismo dobili novega rekorderja na vrhu lestvice najvišjih zgradb sveta. Naziv še vedno ostaja v Dubaju, kjer je bil pred sedmimi leti za najvišji nebotičnik sveta razglašen Burj Khalifa, ki se dviga kar 828 metrov v nebo.

Kljub temu pa je leto 2017 prineslo velike spremembe med peterico najvišjih stavb sveta. Tako se je na četrto mesto lestvice povzpel 599 metrov visoki Ping An Finance Center, na peto mesto pa 555 metrov visoki Seoul’s Lotte World Tower.

Ping An Finance Center
Četrta najvišja stavba sveta, Ping An Finance Center; Wikimedia Commons; Baycrest.

Sicer pa je ravno Seoul’s Lotte World Tower postal najvišja zgradba Južne Korej. Poleg svoje višine se ponaša tudi z najvišje ležečim bazenom in najvišjo razgledno ploščadjo s steklenim dnom. Ne gre pa zanemariti niti podatka, da ima najhitrejše dvigalo na svetu.

Novi rekorderji v mestih in državah

Ravno povečano zanimanje za gradnjo nebotičnikov s kombinacijo poslovnih in stanovanjskih prostorov je zaslužno, da je leto 2017 prineslo največjo geografsko raznolikost v svetu nebotičnikov. Med 23-imi državami, v katerih je bila v preteklih mesecih zgrajena vsaj ena stavba, višja od 200 metrov, je tudi 13 takšnih, ki se lahko sedaj prvič pohvalijo z nebotičnikom.

Sicer pa po številu na novo zgrajenih nebotičnikov še vedno prepričljivo vodi Kitajska oziroma kar mesto Shenzen, v katerem je bilo letos zgrajenih 12 nebotičnikov. Kitajski so letos sledile Združene države Amerike, v katerih je bilo zgrajenih 10 novih nebotičnikov.

Kaj prinaša leto 2018?

Tudi leto 2018 ne bo bistveno zaostajajo z rekorderji med nebotičniki, vsaj če gre verjeti aktualnim napovedim za dokončanje nekaterih najbolj obetavnih projektov. Obeta se nam, da bomo lahko že pred koncem leta občudovali tudi dva nova petstometrska lepotca – 597 metrov visoki Goldin Finance 117 ter 529 metrov visoki Zun Tower.

Prijavite se na naše e-novice in bodite prvi obveščeni o poteku gradnje zanimivih nebotičnikov oziroma o drugih aktualnih novicah iz sveta arhitekture!

KOMENTIRAJTE