NAJBOLJ ZANIMIVI ARHITEKTURNI PROJEKTI LETA 2017

0
1080
ogledov
Najbolj zanimivi arhitekturni projekti leta 2017

Vodilna spletna stran na področju arhitekture, Arch Daily je oznanila seznam najbolj zanimivi arhitekturni projekti leta 2017. Kreatorji vsebine so za vsak mesec v skoraj pretečenem letu izbrali arhitekturni projekt, ki je požel največ zanimanja obiskovalcev. Oglejte si jih v nadaljevanju!

Januar: THE QUEST

Arhitekturni projekt »The Quest« je nastal pod izkušenimi prsti arhitekta Magnusa Stroma in krasi podeželje Velike Britanije. Gre za samostojno družinsko hišo, zgrajeno za upokojenski par, v kateri se odlično združujejo elementi modernega stila in uporabnosti ter se lahko pohvali z odlično umestitvijo v okolico.

Arhitekturni projekt The Quest
Arhitekturni projekt The Quest na odličen način združuje individualne potrebe, čudovito okolico in modern pristop. Fotografa: Martin Gardner & Michael Sinclair.

Februar: skinnySCAR

Arhitekti se morajo pogosto soočati z izjemno kompliciranimi projekti, kjer morajo za uspešno izpeljavo prenove, gradnje ali obnove, pošteno zavihati svoje rokave in vklopiti kreativnost. Na Nizozemskem sta se s težavnim projektom pametnega izkoristka »odvečnega prostora«, izjemno nenavadnih mer, srečala Gwendolyn Huisman in Marijn Boterman, ki pa sta svoje delo opravila več kot odlično – o čemer priča skinnySCAR.

Projekt SkinnySCAR
Izredno zanimiv projekt skinnySCAR prikazuje kako malo prostora je potrebnega za odlično nepremičnino. Fotografija je last arhitektov.

Marec: COLONIAL HOUSE RECOVERY

Zapuščena hiša v Mehiki, s čudovitimi pristnimi mehiškimi elementi, ki pa jih je pošteno načel zob časa in izjemna ideja za notranji dizajn, tokrat s strani Nauzet Rodríguez, je očitno sanjska kombinacija. Nenavaden prelep zunanjega in notranjega prostora, z obilico pristnega mehiškega pridiha in odličnim izkoristkom prednosti tovrstne mehiške nepremičnine je zaslužno za odlično izpeljano obnovo, ki si jo lahko ogledate na tej povezavi.

COLONIAL HOUSE RECOVERY
Obnova tradicionalne mehiške hiše/restavracije je en izmed najbolj neverjetnih projektov leta 2017. Fotograf: Juan Sánchez Cano.

April: LASCAUX IV

V Franciji pa je v letošnjem letu nastal nov izjemen arhitekturni presežek, v obliki nove zgradbe, Lascaux IV, za prikaz predmetov v lasti muzeja jamske umetnosti. Za izjemno dodelano stavbo so poskrbeli arhitekti biroja Snøhetta. S svojo neverjetno zasnovo in izjemno umestitvijo v okolico je sama zgradba brez dvoma vredna ogleda; tako od zunaj, kot tudi odznotraj, kjer posebno navdušuje odlična prezentacija številnih muzejskih primerkov iz prvih obdobji človeštva.

Muzej LASCAUX IV
Izjemni muzej jamske umetnosti, Lascaux IV, je odličen primerek sobivanja modernega in starega. Slika je last arhitekturnega biroja Snøhetta.

Maj: BEIRUT TERRASEC

Izjemen arhitekturni projekt iz leta 2009 se je v maju zapisal med stavbe, ki so zaradi velikega zanimanja prišle na seznam najbolj zanimivi arhitekturni projekti leta 2017. Gre za unikatno stanovanjsko stavbo, umeščeno v prestolnico Libanona, ki bi brez dvoma izstopala v vsakem mestu, a se hkrati odlično zlije z vsakodnevno »zmedo« mestnega vrveža mesta Bejrut. Arhitekti iz biroja Herzog & de Meuron so, skupaj s partnerji, v en sam projekt združili bogato zgodovino in kulturo Libanona ter jo skrili pod moderno preobleko.

Stanovanska zgradba Bejrut
Neobičajna stanovanska zgradba krasi prestolnico Libanona. Lastnik fotografije je biro Herzog & de Meuron.

Junij: MARBLE HOUSE

Ni pogosto, da si arhitekti upajo uporabljati težak material, kot je marmor, v velikih količinah in na način, kot so to storili arhitekti biroja Openbox Architects, pri svojem projektu stanovanjske hiše v Bangkoku na Tajskem. Pri zasnovi tako imenovane Marble House so odlično združili prednosti veličastnega materiala, tradicionalne tajske arhitekturne elemente in lahkotnost odprtih prostorov.

Marble House Tajska
Izjemna “hiša iz marmorja” združuje številne odlične arhitekturne zamisli. Lastnik slike je biro Openbox Architects.

Julij: CABIN AT LONGBRANCH

Arhitekt Olson Kundig se je pri projektu gradnje »koče v Longbranchu« srečal z nenavadnim izzivom, saj je ustvaril moderno počitniško hišo na kraju, kjer se je sprva nahajal bunker, ki pa je bil v kasnejših obdobjih večkrat prenovljen tako, da je nastal udobnejši vikend. Do danes mu je uspelo v čudovito ameriško pokrajino umestiti izjemno dodelano leseno kočo, ki niti najmanj ne spomina na zatohel bunker.

Koča v Longbranchu
Čudovita, skromno-moderna koča navdušuje z dodelano notranjostjo in neverjetnimi razgledi na okolico. Lastnik slike: Olson Kundig.

Avgust: CLASS CAFE BURIRAM

Kako močno se lahko preobrazijo stare, nerabljene in zapuščene stavbe je več kot očitno tudi v primeru kavarne CLASS v Buriramu. Arhitekti biroja Sake Architects so poskrbeli, da je nekoč opuščena stavba sedaj vidna in opažena že od daleč. Za zanimivo zunanjostjo pa ne zaostaja niti moderna in nekoliko skromnejša notranjost, ki je hkrati toga in vabljiva. Vas mika obisk?

Kavarna CLASS v Buriramu
Kavarna CLASS v Buriramu – kombinacija nenavadne zunanjosti in vabljive notranjosti. Slike so last kavarne CLASS:

September: HOUSE IN CHAU DOC

Izjemna hiša v Vietnamu, ki je nastala izpod rok arhitektov biroja NISHIZAWA ARCHITECTS, je odličen pokazatelj tega, da se lahko tudi z omejenim proračunom ustvari nekaj izjemnega. Hiša se nahaja v nekakšnem vietnamskem predmestju in je namenjena sobivanju več družin. Da je šlo za zares unikaten projekt priča že dejstvo, da se morajo prebivalci tega območja redno spopadati z nepredvidljivim vremenom, ki vsakoletno prinaša obdobja poplav in suše.

Hiša v kraju CHAU DOC
Projekt hiše v Vietnamu je požel veliko zanimanja in se je vpisal v številne sezname najbolj zanimivih arhitekturnih projektov leta. Fotograf: Hiroyuki Oki.

Oktober: LEGO HOUSE

Zagotovo najbolj izstopajoč projekt leta 2017, pa je bila postavitev čisto prave LEGO hiše. V danski prestolnici teh zanimivih igralnih kock so namreč postavili čisto pravo hišo/muzej namenjen legokockam. Na 12.000 kvadratnih metrih so tako nastale igralnice, mini muzej, trgovina, restavracije in kavarne ter drugi prostori, namenjeni predvsem ljubiteljem teh klasičnih igralnih kock.

LEGO hiša
Notranjost zanimive LEGO hiše.

November: LOUVRE ABU DHABI

Arhitekti biroja Ateliers Jean Nouvel so znova dokazali, da je vse, kar nastane v znamenitem Abu Dabiju, veličastno. Z igro modernih materialov in tradicionalnih elementov so ustvarili povsem unikatno vzdušje, ki ga ni mogoče občudovati nikjer drugje, kot le v arhitekturnih presežkih najvišjega ranga. Med številnimi zanimivimi elementi pa si zagotovo posebno pozornost zasluži kupola, ali bolje rečeno, iluzija kupole, ki se hkrati priklanja tradicionalnosti vzhoda in modernosti zahoda. Več o muzeju lahko preberete tukaj.

LOUVRE ABU DHABI
S klikom na sliko boste odprli reportažo iz dneva odprtja novega muzeja Louvre v Abu Dabiju. Avtor: Alan Taylor.

December: FORO BOCA

Zadnji presežek na seznamu najbolj zanimivi arhitekturni projekti leta 2017 pa je nenavadna zgradba, ki je nastala izpod izkušenih rok arhitektov biroja Rojkind Arquitectos. Pravzaprav gre za filharmonijo in kulturno-glasbeni center v enem, saj so ustvarjalci poskrbeli, da bo poleg izjemnih predstav v zgradbi dovolj prostora tudi za lokalno mladino in njihovo poučevanje. Brez dvoma bo projekt za vedno zaznamoval glasbeno dogajanje in prihodnost kraja Boca del Rio, zaradi česar si še toliko bolj zaslužili decembrsko uvrstitev.

Filharmonija FORO BOCA
Zgradba, ki bi lahko povsem spremenila kraj Boca del Rio – filharmonija Foro Boca. Slika je last biroja Rojkind Arquitectos.

KOMENTIRAJTE