NAJBOLJ PRIČAKOVANI ARHITEKTURNI FESTIVALI V LETU 2018

0
310
ogledov
Arhitekturni festivali v letu 2018

Na svetu se vsako leto odvijajo številni odlični arhitekturni dogodki. Nič drugačene ne bo niti v letu 2018, ko se nam obeta kar nekaj arhitekturnih festivalov, na katerih se bodo zvrstile zanimive konference, predstavitve in drugi arhitekturni dogodki. Preberite si, katerih arhitekturnih festivalov v letu 2018 ne bi smeli izpustiti!

EUROPA (januar – april)

Cikel predavanj na temo Evropske arhitekture se je sicer pričel že lansko leto, a se bo nadaljeval konec meseca januarja, ko bodo v ospredju arhitekturne posebnosti Francije in Belgije. V februarju bo sledilo predavanje na temo Italije in Švice, v naslednjih mesecih pa še predavanja o arhitekturi drugih držav Evrope.

Gre za zanimiv cikel predavanj, namenjenih ozaveščanju o arhitekturi različnih držav, ki potekajo pod skupnim imenom EUROPA in se je začel septembra 2017, končal pa se bo aprila letos. Predavanja potekajo v Londonu, zaradi česar je del predavanj posvečen tudi odnosom med arhitekturo Velike Britanije in arhitekturo preostale Evrope. Predavatelji so izkušeni arhitekti z različnimi ozadji in prepričanji.

Arhitekturna predavanja v letu 2018:

  • EUROPA 4: Francija in Belgija; 23. januar 2018, ob 19:00
  • EUROPA 5: Italija in Švica; 13. februar 2018, ob 19:00
  • EUROPA 6: Francija in Španija; 27. februar 2018, ob 19:00
  • EUROPA 7: Države Baltika; 20. marec 2018, ob 19:00
  • EUROPA 8: Irska in severna Irska, 24. april 2018, ob 19:00

Prizorišče: 66 Portland Place, London. Vstopnina za predavanje znaša 9,50 €.

Evropska arhitektura
Spoznajte arhitekturo Evrope.

INTERNATIONAL CONFERENCE ON ARCHITECTURE & BUILT ENVIRONMENT (maj)

V Benetkah bo med 22. in 24. majem 2018 znova zaživela Mednarodna konferenca na temo arhitekture in gradnje oziroma International Conference on Architecture & Built Environment. V sklopu dogodka se bo zvrstilo kar nekaj zanimivih predavanj in dogodkov, manjkalo pa ne bo niti tekmovanj ter slavnostnih podelitev.

Če se želite udeležiti konference je januar odličen mesec za nakup vstopnice, saj je ta do 9. februarja na voljo po znižani ceni, ki znaša 240 € oziroma 140 € za študente. Vstopnina za posamezna predavanja oziroma za posamezen dan predavanj ni na voljo.

Letal S.ARCH
Uradni letak prireditve; S.ARCH.

BIENNALE (maj – november)

Tradicionalni beneški Biennale, ki se bo letos odvijal med 26. majem in 25. novembrom, bo znova postregel s številnimi zanimivimi dogodki. Osrednjo prizorišče Giardini in številna druga prizorišča v Benetkah, bodo tudi letos gostila izkušene predavatelje in veliko množico ljubiteljev arhitekture ter zanimive arhitekte.

Tema letošnjega arhitekturnega dela festivala je »Freespace«, kar so na uradni spletni strani festivala opisali kot: »velikodušnost duha in čut človeškosti kot jedro namena arhitekture, s hkratno osredotočenostjo na kvaliteto prostora.«

Beneški Biennale
Beneški Biennale

LONDON FESTIVAL OF ARCHITECTURE (junij)

Londonski festival arhitekture ali London Festival of Architecture bo letos prevzel ulice in različna prizorišča angleške prestolnice, v času med 1. in 30. junijem. V tem obdobju se bodo zvrstili različni arhitekturni dogodki, med katerimi ne bo manjkalo arhitekturnih razstav, okroglih miz in zanimivih konferenc.

Londonski festival arhitekture.
Londonski festival arhitekture.

Letos organizatorji pričakujejo okoli pol milijona ljudi. Od leta 2004, ko se je arhitekturni festival odvil prvič, je namreč prerasel v enega izmed najbolj priljubljenih arhitekturnih festivalov in v največji arhitekturni letni dogodek v Evropi.

reSITE (junij)

V Pragi pa bo med 14. in 15. junijem 2018 zaživel festival reSITE. Letos bo na tem arhitekturnem festivalu v ospredju videz in razvoj mest oziroma odkrivanje možnosti, s katerimi bi lahko pričeli ustvarjati »boljša« mesta. V času festivala ne bo manjkalo zanimivih predavanj in razprav, pa tudi terenskih izletov in delavnic.

reSITE bo tudi letos združil precej raznoliko množico ljudi, saj organizatorji pričakujejo tako arhitekte in urbaniste, kot tudi župane, umetnike in mnoge aktiviste, ki želijo v prihodnosti spremeniti značilnosti bivanja v mestih.

V januarju se bo odprla predprodaja kart in akcijska ponudba 2 za 1 (kupite eno karto, dobite dve).

reSITE 2018
reSITE 2018 se bo odvijal v Pragi.

A18 (junij)

Čez lužo, natančneje v New Yorku, pa bo med 21. in 23. junijem zaživel arhitekturni dogodek A`18. Tudi v Ameriki bodo letos v ospredju tematike povezane z zasnovo mest in iskanje rešitev, ki bi nam dovoljevale, da v naslednjih letih gradimo mesta, ki bodo pametnejša, bolj zdrava ter trajnejša.

Organizatorji obljubljajo, da se bo na tem arhitekturnem festivalu odvilo več kot 500 zanimivih dogodkov, ki bodo zajemali vse od predavanj in predstavitev, do vodenih ogledov New Yorka in organiziranih socialnih dogodkov.

Nakup vstopnic bo možen po 24. januarju.

A18
AIA Conference on Architecture 2018.

ARCHITECTURE & BUILDING EXPO 2018 (oktober)

Festival arhitekture in gradnje se ponaša s sloganom »kraj, kjer se srečajo arhitekti in dobavniki gradbenega materiala«. Že to pove, da gre za izjemen dogodek, ki je namenjen tako arhitektom, kot gradbenikom ter tehnologom.

V sklopu festivala Architecture & Building Expo 2018 se bo predstavilo ogromno zanimivih razstavljavcev, poleg tega pa bodo v času festivala podeljene nagrade v treh kategorijah – za notranji in zunanji dizajn ter nagrade za izdelke po izboru arhitektov.

Architecture & Building Expo
Architecture & Building Expo 2018.

WORLD ARCHITECTURE FESTIVAL (november)

Že tradicionalno pa se bo v novembru odvil en izmed najbolj pričakovanih arhitekturnih festivalov leta 2018 – Svetovni festival arhitekture oziroma World Architecture Festival. Letos bo potekal v Amsterdamu, med 28. in 30. novembrom.

Več podrobnosti o festivalskem dogajanju trenutno še ni znanih, vendar ni dvoma, da bodo organizatorji znova postregli z izbranimi dogodki, konferencami in predavanji na temo arhitekture, v katerih bodo uživali tako priznani arhitekti, kot tudi tisti, ki jih arhitektura zanima zgolj ljubiteljsko.

Svetovni festival arhitekture 2018.
Svetovni festival arhitekture 2018.

Na Svetovnem festivalu arhitekture bodo znova podeljene tudi nekatere najbolj priznane arhitekturne nagrade. Dobitnike leta 2017 si lahko ogledate na tej povezavi.

KOMENTIRAJTE