ARHITEKTURA STAREGA EGIPTA – TEMPLJI

0
871
ogledov
Egipčanska arhitektura: templji

Čeprav je pri omembi arhitekture starega Egipta prva asociacija običajno povezana s piramidami oziroma na splošno z egipčanskimi grobnicami, ne gre zapostaviti veličastnih templjev, ki so nastali v času te antične civilizacije. V nadaljevanju si preberite nekaj o templjih Egipta in spoznajte nekatere najbolj zanimive arhitekturne primerke.

Vrste egipčanskih templjev

Na splošno lahko ločimo dve vrsti egipčanskih templjev: tako imenovane templje kultov, ki so bili posvečeni določenim božanstvom in pogrebne templje, ki so bili namenjeni čaščenju mrtvečevega mirnega prehoda in življenja v onostranstvu. Kljub temu, da so imeli templji nekatere skupne lastnosti, so se med seboj tudi močno razlikovali.

Templji kultov so običajno stali v bližini mest oziroma kar v mestih samih in so bili namenjeni čaščenju določnega božanstva, v katerega je veroval kult, ki je tempelj postavil. Medtem so bili pogrebni templji zgrajeni v bližini piramid oziroma grobnic, v katerih so bili pokopani kralji ali faraoni oziroma kraljice. Ti templji so služili tako za uprizoritev kraljeve povezanosti z božanstvom, kot tudi za zagotovitev njegovega mirnega bivanja v onostranstvu.

Gradnja templjev

Templji so, podobno kot grobnice, posnemali zasnovo, ki je bila običajna za prebivališča Egipčanov in so predstavljali nekakšno bivališče božanstva. Praviloma so bili tudi templji grajeni »za večnost«, torej iz kamna in najboljših materialov. Pogoste so bile tudi obnove in prenove templjev, zaradi česar se je iz časa zgodnjih dinastij ohranilo le malo templjev oziroma so se ohranili le delno, ker so bili v kasnejših dinastijah prezidani.

Veljalo je, da mora templje vzdrževati faraon, vsaj kar se tiče zagotavljanja potrebnih sredstev za njihovo nemoteno delovanje. Duhovščina, ki je v templjih živela in za njih skrbela, je bila zelo pomemben del prebivalstva. Zanimivo je, da je bil najbolj sveti del templja (svetišče), rezerviran zgolj za faraona in duhovščino, preostalim prebivalcem pa je bil dovoljen le vstop v določene dele.

Kljub temu, da so imeli templji zelo pomembno vlogo in so predstavljali nekatere od največjih arhitekturnih čudes sveta, so bili do danes v precejšni meri uničeni. Zato je krivih več dejavnikov, v veliki meri tudi širjenje krščanstva.

V nadaljevanju si preberite nekaj osnovnih informacij o petih najbolj zanimivih templjih starega Egipta.

Templji v Karnaku

Izjemno religiozno središče Karnak je en od najbolj pomembnih krajev starega Egipta in največji religiozni kompleks iz časa antičnih civilizacij. Središče se je razvijalo skozi več dinastij, predvsem v času, ko je bila prestolnica Egipta locirana v mestu Tebe. Danes je Karnak pravi muzej na prostem, v katerem lahko obiskovalci opazujejo raznoliko mešanico ohranjenih ostankov religioznih objektov.

Središčni objekt velikega religioznega mesta je bil tempelj, posvečen bogu Amonu (ali Amon-Raju), ki pa je bil obkrožen s številnimi drugimi templji, kapelami, piloni in drugimi zgradbami, ki so nastajale čez tako veliko število obdobji egipčanske civilizacije, da nudijo povsem unikaten vpogled v značilnosti posameznih obdobji.

Tempelj v Karnaku
Promenada, ki vodi do templja, je obkrožena s sfingami; avtor: Jorge Lascar.

Templja v kraju Abu Simbel

V kraju Abu Simbel se nahajata dva templja, ki sta brez dvoma vredna omembe. Gre za zelo zanimivi arhitekturni čudesi, ki sta v zgodovini doživeli že kar nekaj nenavadnih trenutkov. Oba templja sta uvrščena na seznam UNESCO svetovne dediščine in sta del kompleksa poznanega pod imenom »Nubijski spomeniki«.

Templja sta bila prvotno izklesana v kamen, a sta bila proti koncu sedemdesetih let prejšnjega tisočletja načrtno prestavljena na novo lokacijo, saj so jima zaradi gradnje jezu grozile poplave. Templja sta bila pomemben del velikega kompleksa šestih skalnatih templjev, ki so bili postavljeni v času vladavine Ramzesa II, najverjetneje z namenov utrditve njegovega statusa in moči Egipta v očeh sosednjih držav. Gre za primerke najbolj znamenitih templjev Egipta, posebno zaradi velikih kipov, ki krasijo vhod v tempelj.

Abu Simbel
Znameniti tempelj v kraju Abu Simbel; avtor: Ben Snooks.

Horov tempelj

Horov tempelj v kraju Edfu je zanimiv arhitekturni primerek iz nekoliko kasnejšega obdobja Egipta, natančneje iz časa Grško-Rimske nadvlade. Gre za enega izmed najbolj ohranjenih templjev tega obdobja in izjemen zgodovinski primerek, ki vsebuje številne nenadomestljive zapise o jeziku, veri in mitologiji Egipta. Čeprav v ta predel Egipta zaide manjše število turistov, je eno izmed najbolj zanimivih arheoloških najdišč.

Veličastni Horov tempelj je vseboval dve sobani, obkroženi s stebri, dve prečni sobani in svetišče, obkroženo z devetimi kapelami. V bližini je stal mogočni pilon, ki je že od daleč pozdravljal prišleke. Tempelj je bil postavljen na vrhu manjšega templja iz zgodnejšega obdobja.

Horov tempelj Edfu
Zanimiv in nekoliko neobičajen tempelj v kraju Edfu; avtor: Alcappuccino.

Sfinga

Slavna sfinga je del pogrebnega kompleksa v Gizi, kjer se nahajajo tudi tri najbolj slavne egipčanske piramide. Čeprav sfingo obkroža kar precej nenavadnih teorij in je bila že večkrat pod drobnogledom znanstvenikov, naj bi nastala zgolj zaradi viška gradbenega materiala, ki je ostal po gradnji Velike piramide. Domnevno naj bi predstavljala faraona Kafra.

Gre za izjemno nenavadno arhitekturno stvaritev, ki že dolgo bega znanstvenike iz celega sveta. S svojo neverjetno velikostjo – dolga je kar 73 metrov in visoka dobrih 20 metrov – se uvršča v sam vrh največjih monumentalnih zgradb na svetu.

Sfinga
Zagotovo najbolj znan od vseh egipčanskih templjev – Sfinga. Avtor: Roderick Eime.

Tempelj kraljice Hatshepsut

Tempelj kraljice Hatshepsut leži v kraju Deir el-Bahri, v bližini Doline kraljev. Gre za pogrebni tempelj, ki je delno samostoječ in delno vklesan v skalo ter se ponaša z značilno terasasto zasnovo. Še danes je tempelj, ki je sicer le delno ohranjen, zelo veličasten in to je bilo brez dvoma res tudi v času starega Egipta. Do templja je nekoč vodila velika promenada, ki je bila obkrožena s številnimi drevesi in zelenjem ter manjšimi zgradbami.

Tempelj sestavljajo tri terase in številni stebri, ki so jih nekoč varovali gromozanski kipi. Ti so prikazovali različne stadije življenja ene od najbolj poznanih vladaric Egipta. Raziskovalci so v templju našli številne upodobitve kraljice, vendar pa so naleteli tudi na močno poškodovane spomenike, kar priča, da so želeli v kasnejših obdobjih prikriti njeno identiteto.

Tempelj kraljice Hatshepsut
Značilni “terasasti” tempelj kraljice Hatshepsut; avtor: Charlie Phillips.

Ramesseum

Zadnji od izbranih primerkov tempeljske arhitekture starega Egipta pa je tako imenovani Ramasseum oziroma tempelj kralja Ramessesa II, ki je vladal v času 19. dinastije. Sicer ne gre za enega izmed najbolj ohranjenih templjev, a je kljub temu pogled nanj zelo impresiven.

Ramasseum je le en od mnogih pogrebnih templjev, ki so nanizani ob robu puščave. Še danes so vidni sledovi ogromnih kipov in stebrov, na katerih so uprizorjeni različni motivi iz življenja kralja Ramessesa II ter njegovi vojaški uspehi.

Tempelj Ramesseum
Manj poznan, a kljub temu vreden ogleda: Tempelj Ramesseum; Wikimedia Commons.

KOMENTIRAJTE