SKRIVNOSTNI KARNAK

0
467
ogledov

Karnak je ena izmed bolj zanimivih destinacij Egipta, največji tempeljski kompleks iz časa antičnih civilizacij in drugi največji religiozni kraj sveta (prekaša ga le Angkor Wat). V njem se nahaja zares raznovrstna kombinacija objektov različnih arhitekturnih stilov.

Karnak nekoč in danes

V Egiptu ne manjka arhitekturnih posebnosti, med katerimi so zagotovo najbolj prepoznavne piramide in veličastni templji, ki jih krasijo velikanski kipi in nenavadne sfinge. Med najbolj nenavadne arhitekturne dosežke pa sodi tudi Karnak. Ta je bil dolga desetletja pomembno versko in socialno središče starega Egipta, v katerem se je nahajajo kar nekaj templjev in drugih objektov. Kljub temu, da je danes večina Karnaka v ruševinah, ni mogoče spregledati za kako veličasten kraj gre.

Zgodba ustvarjanja Karnaka se je začela v času Srednjega kraljestva, najverjetneje s povsem običajnim templjem, ki je bil posvečen takrat lokalnemu božanstvu mesta Tebe, Amonu. V času Novega kraljestva, ko so Tebe pridobivale na pomembnosti in se je Amon prebil med najbolj pomembna božanstva egipčanske mitologije, je rastel tudi Karnak.

Karnak iz zraka
Pogled na neverjetni Karnak iz ptičje perspektive; Wikimedia Commons.

Templji in drugi objekti Karnaka

Osrednja vloga pripada templjem Karnaka, kljub temu, da je mogoče v samem kompleksu opaziti še kar nekaj drugih arhitekturnih posebnosti. Na splošno bi lahko veliki tempeljski kompleks razumeli kar kot nekakšno igralno ploščo, na katero je vsak faraon dodal nekaj svojega – naj si bo to tempelj, prehod, steber ali veličasten spomenik. Domneva se, da je mogoče v celotnem tempeljskem kompleksu najti arhitekturne ostanek iz obdobji vladavine kar 30-ih faraonov.

Med najpomembnejše templje spadajo: Tempelj kralja Amona in Tempelj Mut, njegove žene ter Tempelj njunega sina Khonsuja, vendar pa lahko poleg teh v velikem tempeljskem kompleksu občudujemo še delno ohranjene templje Montuja, Ptah in Osirisa. Poleg osrednjega in pomožnih templjev je bilo v Karnaku še sveto jezero, nekaj bivališč, izobraževalni center in nekaj drugih pomožnih stavb.

Nekateri templji so med seboj ločeni z velikimi odprtimi dvorišči, na katerih se nahajajo raznovrstni kipi in stebri. En od najbolj impresivnih predelov je dvorana stebrov ali hipostil, v katerem se nahaja 134 stebrov, ki se ponašajo z dvema različnima stiloma kapitelov – takšni, z detajli v obliki lotosa in takšni, z obliko papirusa. Dvorana stebrov je pokrita s streho oziroma z dvema različno visokima strehama, ki omogočata, da v dvorano skozi razmak med njima pronica naravna svetloba.

Dvorana stebrov
Današnji ostanki veličastne Dvorane stebrov; Wikimedia Commons.

Zunanjost templja

Celoten tempeljski kompleks je bil obkrožen z zidom, debelim kar 8 metrov. Izven zidu se je nekoč nahajajo tudi pristanišče z manjšim oltarjem, ki je bil namenjen čaščenju čolnov. Večina elementov Karnaka je bila zgrajena iz peščenjaka in apnenca, medtem ko sta bila za okrasitev in za končne dodatke uporabljena še granit in kvarcit.

Vhod v sam tempeljski kompleks je bil veličasten in izjemno barvit. Čeprav so se do danes ohranile le redke barve in le manjši del zapisov oziroma poslikav, ki so nekoč krasili ta objekt, si pogled nanje še vedno zasluži občudovanje. Podjetje, ki se ukvarja z izdelavo 3D modelov, je izdelalo video sprehod po »originalnem« kompleksu, ki si ga lahko ogledate na tej povezavi.

Še en izjemno zanimiv element tempeljskega kompleksa v Karnaku je velika promenada, ki je bila obkrožena s sfingami. Promenada je povezovala Tempelj kralja Amona in skoraj tri kilometre oddaljeni Tempelj Luksor. Samo predstavljajte si sprehod po neverjetni promenadi, kjer vsak vaš korak spremljajo veličastne sfinge oziroma »krio-sfinge«, kipi sestavljeni iz telesa leva in glave ovna. Danes sta tako Karnak, kot tudi Luksor uvrščena na seznam UNESCO kulturne dediščine, prav tako kot tudi Dolina kraljev, ki se nahaja v bližini.

Karnak stebri
Tako pa izgledajo stebri Karnaka danes; Wikimedia Commons.

KOMENTIRAJTE