NAJBOLJ PRIČAKOVANI ARHITEKTURNI PROJEKTI LETA 2018

0
659
ogledov
Najbolj pričakovani arhitekturni projekti leta 2018

Očitno je, da so pred nami vedno bolj nenavadni časi in področje arhitekture odlično sledi trendom nenavadnega, rušenja mej in ustvarjanja prelomnih projektov. V nadaljevanju si oglejte devet izbranih projektov, ki se po mnenju avtorjev spletne strani dezeen uvrščajo na seznam najbolj pričakovani arhitekturni projekti leta 2018!

Taipei Performing Arts Centre, OMA

Tajvanski teatrski kompleks ali Taipei Performing Arts Centre (TPAC) je zanimiv projekt izgradnje velikega gledališkega kompleksa, v katerem bodo svoj prostor našli najrazličnejši umetniki in ustvarjalci, ki se bodo želeli predstaviti v tajvanski prestolnici.

Načrt za teater je bil predstavljen že v letu 2009, za njegovo zasnovo pa stoji Rem Koolhaas ter podjetje OMA. Čeprav pri tem teatru navdušuje že njegova izstopajoča zunanjost, ne gre spregledati njegove »skrivne funkcionalnosti« – tega, da so v objektu združeni trije deli, ki lahko funkcionirajo posamično in povsem neodvisno drug od drugega.

Taipei Performing Arts Centre
Novi Taipei Performing Arts Centre bo brez dvoma izstopal iz okolice; last slike: OMA.

Amager Resource Center, BIG

V letošnjem letu pa se bo realiziral tudi en od arhitekturnih projektov, ki so v preteklih letih dvignili kar nekaj obrvi. Gre za projekt obnove Amager Resource Centra v Kopenhagnu. Projekt je številne poglede privabljal že zaradi same zunanjosti, a njegova glavna posebnost je mešanica uporabnosti in zabave. Na vrhu kompleksa se bo namreč nahajal smučarski center, ki ga bo »krasil« dimnik, ki bo puhal dim v obliki obročkov.

Za projektom stoji podjetje BIG oziroma Bjarke Ingels Group. Zasnovo projekta so v podjetju opisali z naslednjimi besedami: »Center se bo nahajal v industrijskem predelu mesta, ki se je skozi leta preobrazil v priljubljeno destinacijo za ljubitelje tveganja. Pri prenovi starega centra, ki je ena izmed najbolj prepoznavnih zgradb mesta, bomo to upoštevali in prebivalcem ponudili možnost unikatnega športnega doživetja

Amager Resource Center
Nenavadni Amager Resource Center; last slike: Bjarke Ingels Group in Architects Magazine.

Christchurch Central Library, Schmidt Hammer Lassen Architects and Architectus

Projekt izgradnje Osrednje knjižnice oziroma Christchurch Central Library je arhitekturni projekt, pri katerem so morali arhitekti združiti uporabnost, posebno namembnost in primeren izgled ter se hkrati osredotočiti na zgodovino mesta – tega sta namreč v zadnjih letih prizadela kar dva uničujoča potresa.

Zasnova knjižnice je nastala izpod rok izkušenih arhitektov Schmidt Hammer Lassen Architects and Architectus ter je bila zmagovalka natečaja iz leta 2014. Cilj projekta, ki bo zaključen letos, pa ni le gradnja stavbe, ki bo privabila poglede, temveč tudi vzpostavitev prostora, kjer se bodo ljudje radi zbirali in bodo lahko slavili svoje mesto.

Christchurch Central Library
Zunanjost Christchurch Central Library; last slike: Schmidt Hammer Lassen Architects and Architectus.

Secular Retreat, Peter Zumthor

Tudi Secular Retreat je en izmed bolj zanimivih projektov, ki pa se je v preteklosti na žalost soočal s precejšnjimi zamudami in nepričakovanimi okoliščinami, zaradi katerih se je njegova dokončna izgradnja prestavila na letošnje leto.

Avtor projekta, Peter Zumthor, si je zamislil zanimiv, izstopajoč in modern prostor za oddih, ki združuje čar čudovite angleške pokrajine in prednosti minimalistične zasnove. Osrednja ideja tega projekta je bila ljudem ponuditi možnost, da svoje počitnice preživijo v zgradbi, ki jo je oblikoval arhitekt.

Secular Retreat
Bo Secular Retreat letos postal prostor za sanjski oddih? Last slike: Peter Zumthor.

V&A Dundee, Kengo Kuma Associates

V&A Dundee pa je pravi »mednarodni« arhitekturni projekt, ki že od samega začetka napoveduje podiranje mej in pričakovanje nepričakovanega. To bo namreč prvi umetnosti muzej v kraju Dundee in prvi tovrstni muzej na Škotskem, pa tudi prvi arhitekturni projekt japonskega arhitekturnega biroja Kengo Kuma Associates, ki bo realiziran v Evropi.

Tudi sodelovanje japonskega podjetja in škotskega naročnika je posledica arhitekturnega natečaja in več kot očitno je, da gre za sodelovanje umetnikov, ki imajo zelo dodelano vizijo. Stavba, v notranjosti katere se bodo zvrstila številna umetniška dela, je namreč že sama po sebi umetnina – ki je poleg tega uvrščena v neverjetno slikovito okolico.

V&A Dundee
Zanimiva zunanjost muzeja V&A Dundee; last slike: Kengo Kuma Associates.

Coal Drops Yard, Heatherwick Studio

Arhitekti biroja Heatherwick Studio pa so si zadali prav posebno nalogo. Sprejeli so namreč izziv preoblikovanja starega viktorijanskega dvorišča v živahno, moderno in predvsem vabljivo nakupovalno središče.

Pri arhitekturnem projektu Coal Drops Yard je najbolj zanimivo opazovati njegovo razsežnost, saj je šlo namesto zasnove ene same stavbe za zasnovo celotnega prostora, pri čemer arhitekti niso pozabili na preoblikovanje in obnovo zgradb, ki nakupovalni »kanal« obkrožajo. Glede na informacije o prodaji trgovskih prostorov, ki so na voljo na obeh straneh osrednje promenade, so s projektom več kot očitno zadeli v polno.

Coal Drops Yard
Neverjetna transformacija – Coal Drops Yard; last slike: Heatherwick Studio.

Leeza Soho Tower, Zaha Hadid Architects

Za povsem novo arhitekturno posebnost pa bo letos bogatejši tudi Peking. Predvideno je namreč dokončanje nebotičnika Leeza Soho Tower, ki so ga zasnovali v arhitekturnem studiu ene izmed najbolj priznanih arhitekt današnjega časa – Zaha Hadid Architects.

Nebotičnik bo krasil finančno središče mesta in bo imel kar 50 nadstropji, med katerimi pa bodo štirje pod zemljo. Največja posebnost tega nebotičnika je osrednji »atrij«, ki se bo v zgodovino vpisal največji osrednji atrij na svetu.

Leeza Soho Tower
Nebotičnik Leeza Soho Tower bo zagotovo še dolgo privabljal poglede; last slike: Zaha Hadid Architects.

Paradise City, MVRDV

Povsem drugačen arhitekturni projekt pa bo letos realiziran v Južni Koreji. Gre za tako imenovani Paradise City oziroma za gradnjo »zabaviščnega kompleksa«, v katerem se bosta združila nočni lokal in nakupovalno središče.

Zasnova tega zabaviščnega kompleksa izstopa zaradi premetene uporabe različnih arhitekturnih elementov, ki bodo poskrbeli za igro svetlobe in teme, za nasprotje sproščujočega nakupovanja in bučne zabave v večernih urah. Arhitekti biroja MVRDV so prepričani, da bodo ustvarili živahno središče, v katerem se bodo z veseljem zbirali lokalni prebivalci in turisti.

Paradise City Koreja
Projekt Paradise City napoveduje prihodnost tovrstnih zabaviščnih kompleksov; last slike: MVRDV.

Calgary`s New Central Library and Library Plaza, Snøhetta

Poleg azijske in evropske celine si lahko dokončanje enega izmed bolj opaznih arhitekturnih projektov leta 2018 obetajo tudi v Kanadi. Na zadnje mesto tega seznama se je namreč uvrstil projekt izgradnje Nove osrednje knjižnice in trga v kraju Calagary oziroma Calgary`s New Central Library and Library Plaza.

Za projektom stojijo arhitekti biroja Snøhetta, ki so z zasnovo »tehnološko naprednega javnega prostora za inovacije, raziskave in sodelovanje« navdušili na arhitekturnem tekmovanju leta 2013. Gre za prostor, ki ne bo le služil svojemu namenu, temveč bo tudi odlično zajel atmosfero živahnega mesta in vzhajajoče metropole.

Nova osrednja knjižnica in trg v kraju Calagary
Čudovita zasnova Calgary`s New Central Library and Library Plaza; last slike: Snøhetta.

Kaj menite o izbranih projektih? Dokončanja katerega arhitekturnega projekta pa se vi najbolj veselite?

KOMENTIRAJTE