KAJ SKRIVA DOLINA KRALJEV

0
1360
ogledov
Kaj skriva Dolina kraljev
Vir: flickr; Supermac1961.

Dolina kraljev je del egipčansko-tebanskega Zahodnega gorovja ter ena izmed najpomembnejših nekropol starega Egipta. Na tem predelu prevladujejo grobnice kraljev iz časa Novega kraljestva, ki so, za razliko od starejših piramid, vklesane v skalo.

Zanimiva Dolina kraljev

Nekropola v Dolini kraljev se nahaja nasproti nekdaj velike prestolnice Tebe, v bližini skrivnostnega Karnaka in današnjega Luksorja. Gre za eno izmed najbolj poznanih in najpomembnejših pokopališč iz časa starega Egipta, predvsem zaradi enega izmed največjih odkritji moderne arheologije: grobnice kralja Tutankamona.

Čeprav je Dolina kraljev danes poznana predvsem zaradi mladega faraona, se v njej skriva še kar precej drugih zanimivih grobnic in arhitekturnih posebnosti. Do danes je bilo odkritih že več kot 60 grobnic, v katerih so pokopani tako kralji in kraljice, kot tudi pomembnejši prebivalci Egipta. Velika posebnost teh grobnic je njihova posebna arhitektura, saj so, za razliko od tradicionalnih mastab in piramid, vklesane v skalo ter bolj skrite pred neželenimi obiskovalci.

Zakaj točno so si kralji Novega kraljestva za svoje poslednje počivališče izbrali Dolino kraljev ni povsem znano, a se običajno navajata dva glavna razloga. Prvi je povezan z zahodom sonca, ki je bil v egipčanski mitologiji tesno povezan s prehodom umrlega v onostranstvo. Drugi pa je povezan z naravno obliko gorovja, ki močno spominja na piramido.

Dolina kraljev
Panorama Doline kraljev; Wikimedia Commons.

Arhitektura v Dolini kraljev

Pri raziskovanju Doline kraljev so arheologi naleteti na zelo raznolike strukture in precej različne grobnice. Zaenkrat je bilo odkritih 63 grobnic, med katerimi je bila približno ena tretjina rezervirana za faraone. Načeloma so bile grobnice za faraone precej večje in bolj razkošne od grobnic, namenjenih kraljicam in »običajnim« ljudem.

Poleg tega, da je bila glavna lastnost grobnic, vklesanih v skalo, njihova prikritost, so se od drugih grobnic, ki so bile značilne za kralje iz predhodnih dinastij, razlikovale tudi po drugih značilnostih. Med njimi je bila tudi postavitev pogrebnega templja. Ta je bil sedaj od same grobnice bolj oddaljen in ni bil več del grobnice, kot je bilo to značilno pri piramidah, na primer pri nekropoli v Gizi.

Grobnice so bile še vedno zasnovane tako, da so spominjale na obliko dejanskih egipčanskih hiš. Tako je lahko v grobnicah opazovati številne sobane, med katerimi pogosto vodijo pravi labirinti najrazličnejših prehodov. Značilne so tudi barvite poslikave, ki uprizarjajo faraona in različna božanstva ter dolgi teksti, ki so bili skozi zgodovino pogosto strnjeni v tako imenovane knjige (na primer: Knjiga dneva in Knjiga noči). Za gradnjo grobnic naj bi bili odgovorni delavci iz delavske vasi Deir el-Medina.

Čeprav se posamezne grobnice med seboj kar razlikujejo (velja, da si turisti lahko ogledajo nekaj grobnic, vendar še zdaleč ne vseh, saj so številne še vedno pod obsežno renovacijo), so bile v veliki večini nekoč močno založene z najrazličnejšimi stvarmi. Poleg pohištva je bilo mogoče v njih najti tudi najrazličnejša oblačila in nakit, pa tudi hrano (izstopajo olja) in pijačo (predvsem vino in pivo) oziroma na splošno vse, kar bi lahko oseba potrebovala za udobno posmrtno življenje – celo hišne ljubljenčke, ki so bili pokopani v neposredni bližini grobnic.

Številne grobnice so bile oropane

Kljub temu, da je bilo ogromno truda vloženega v to, da bi bile grobnice čim bolj neopazne in skrite pred očmi roparjev ter so bili vhodi v njih močno zakriti, so bile v veliki večini tarča roparjev. Praktično vse grobnice so bile v zgodovini izropane, tudi grobnica kralja Tutankamona, vendar pa se je rop te grobnice očitno zgodil zelo kmalu po pogrebu, zaradi česar so bili številni predmeti v grobnici nadomeščeni z novimi.

Tutankamonova grobnica
Slika notranjosti Tutankamonove grobnice; Wikimedia Commons.

Druge grobnice niso imele te »sreče«, zaradi česar je Dolina kraljev danes poznana predvsem po mladem faraonu, kljub temu, da je bil ta pokopan v eni izmed najmanjših grobnic v nekropoli in je povsem mogoče, da grobnica sploh ni bila namenjena njemu. Bolj nenavadne so druge grobnice, opisane v nadaljevanju.

Nenavadne grobnice Doline kraljev

Najdaljša grobnica Doline kraljev je grobnica kraljice Hačepsut. Tudi ta grobnica se nahaja daleč v gori in meri več kot 200 metrov ter se razteza celo do 100 metrov pod površje. Sicer je s pokopom »prve kraljice Egipta« povezanih kar nekaj skrivnosti, predvsem zaradi dejstva, da je bilo njeno ime odstranjeno iz številnih kipov in drugih arhitekturnih stvaritev (v času vladanja kraljice Hačepsut so nastali nekateri najbolj impresivni arhitekturni projekti starega Egipta, zaradi česar je pogosto imenovana tudi »velika graditeljica«) ter številnih kosti, ki so bile odkrite v različnih grobnicah.

Največja in najbolj kompleksna grobnica (imenovana KV5) pa naj bi pripadala številnim otrokom kralja Ramzesa II – najpomembnejšega kralja 19. dinastije. V zgornjih ravneh grobnice se nahaja osrednja dvorana, obdana s stebri, iz katere vodijo številni prehodi v ogromno število soban. Danes raziskovalci ocenjujejo, da je v grobnici kar 130 sob, ki pa jih je potrebno primerno raziskati.

Model grobnice KV5
Model Grobnice otrok kralja Ramzesa II; Wikimedia Commons.

Zanimiv je tudi podatek, da se v neposredni bližini Doline kraljev nahaja tudi Dolina kraljic, v kateri je bilo odkritih več grobnic, v katerih so bile pokopane različne kraljice in otroci kraljev Novega kraljestva. Tukaj naj bi se nahajalo okoli 110 grobnic, med katerimi najbolj izstopa grobnica kraljice Nefertari.

Arhinet Prijava

KOMENTIRAJTE