NAJBOLJ ROMANTIČNE ZGRADBE SVETA

0
398
ogledov
Najbolj romantične zgradbe sveta

Praznik ljubezni je ravno pravi čas, da si ogledamo nekaj najbolj romantičnih zgradb sveta. Kar nekaj arhitekturnih stvaritev po svetu je posledica neuslišanih, tragičnih ali predčasno končanih ljubezenskih zgodb. Preverite, katere stvaritve sodijo med najbolj romantične zgradbe sveta.

Tadž Mahal, Indija

Na prvem mestu najbolj romantičnih zgradb sveta je zagotovo Tadž Mahal. Čudovita nekropola, ki je bila zgrajena v 17. stoletju, je bila namenjena pokopu kraljice Mumtaz Mahal, ene od številnih žen vladarja Khurrama. Vladarjeva ljubljenka je umrla pri porodu njunega 14. otroka, legenda pa pravi, da je bil vladar tako užaloščen, da je zapovedal dve leti žalovanja.

V njen spomin je zasnoval najlepši, največji in najbolj veličasten mavzolej, v katerem je bil kasneje pokopan tudi sam. Prava skrivnost veličastnega Tadž Mahala je dodelanost vsakega kotička – vse od zunanjosti mavzoleja, do razkošne notranjosti in veličastnega vrta v okolici.

Tadž Mahal
Tadž Mahal velja za najbolj znan arhitekturni znak ljubezni; Wikimedia Commons.

Julijin balkon, Italija

Le kdo ne pozna zgodbe o Romeo in Juliji? Klasična ljubezenska tragedija, ki je nastala pod pisalom neverjetnega Williama Shakespeara, je zgodba o večni ljubezni in nič čudnega ni, da se je med najbolj romantične arhitekturne presežke uvrstil tudi Julijin balkon, prostor, kjer sta se zaljubljenca sestajala.

Povedano po pravici, ima balkon verjetno bolj malo opraviti z zgodbo o Romeu in Juliji. Kljub temu pa gre za zelo simpatičen balkon, ki je del čudovite, tradicionalne italijanske stavbe iz 13. stoletja. Seveda se v bližini nahaja tudi kip Julije, ki samskim ženskam prinaša srečo pri iskanju prave ljubezni.

Julijin balkon
Znameniti Julijin balkon v Veroni; Wikimedia Commons.

Tempelj Kodia-Ji, Japonska

Tempelj Kodaiji (ali Tempelj Kodai-Ji) je en izmed templjev, ki se nahajajo v mestu Kyoto, stari prestolnici japonske. Gre za neverjeten kraj, v katerem ne manjka raznolikih templjev in zen vrtov ter mnogih drugih tipičnih simbolov veličastne Japonske.

Med številnimi templji še posebno izstopa Tempelj Kodaiji. Ta je bil postavljen leta 1606 v spomin slavnega bojevnika, samuraja in politika Toyotomi Hideyoshi-ja. V njegov spomin ga je postavila njegova vdova Nene, v znak njune ljubezni in kot prostor, kjer bo lahko molila za njegovo mirno posmrtno življenje. V bližini templja se nahaja tudi mavzolej, v katerem sta pokopana zaljubljenca.

Tempelj Kodai-ji
Znameniti tempelj Kodai-ji na Japonskem; flickr.

Koralni grad, Florida

Ena izmed največjih struktur, posvečenih neuslišani ljubezni, je hkrati tudi en izmed najbolj skrivnostih krajev sveta. Gre za ogromni »Koralni grad«, ki ga je od leta 1921 gradil en sam človek – Edward Leedskalnin. Legenda pravi, da se je Edward preselil na Florido, kjer je začel graditi grad, v katerem bi se mu lahko nekoč pridružila njegova velika ljubezen Agnes. Vendar pa ta ni nikoli prišla na Florido.

Užaloščeni Edward je vse do konca svojega življenja gradil njuno skupno bivališče. Vedno je delal sam in vedno le ponoči. Raziskovalci so odkrili, da je pri gradnji uporabljal gromozanske kamne, nekatere težke več ton. Še danes nihče ne ve, kako mu je uspelo ogromne kamne premikati in kako mu je uspelo v 28. letih postaviti enega izmed najbolj nenavadnih, a romantičnih arhitekturnih presežkov sveta.

Koralni grad
Skrivnosti Koralni grad na Floridi je ena od najbolj skrivnostih romatičnih zgradb; Pixabay.

Sweet heart abbey, Škotska

Čeprav pokopališča običajno ne sodijo med najbolj romantične kraje, se na enem izmed škotskih pokopališč nahaja prav posebna kapela, imenovana Sweet heart abbey, ki razkriva eno izmed bolj nenavadnih ljubezenskih zgodb našega časa. Za postavitev kapele je odgovorna Dervorguilla iz Gallowayja, mama bodočega škotskega kralja. Ta je kapelo postavila v spomin svojemu pokojnemu možu, Baronu Johu de Balliolu.

Vdova je bila po smrti svojega moža tako užaloščena, da je njegovo srce shranila v posodo iz slonovine in srebra ter ga vedno nosila s sabo. Po njeni smrti so moževo srce pokopali skupaj z njo. Čeprav je večji del samostana in kapele ob pokopališču v ruševinah, to še vedno ostaja en izmed dih jemajočih arhitekturnih presežkov našega časa.

Sweetheart Abbey
Veličastne ruševine pričajo o veliki ljubezni; Wikimedia Commons.

Petit Trianon, Francija

Tisti, ki ste že kdaj obiskali Versailles veste, da gre za eno izmed najbolj impresivnih, pretiranih in legendarnih palač na svetu. Če je impresivna že sama stavba, tako njena zunanjost kot notranjost, pa so prav tako impresivni tudi velikanski vrtovi, ki se raztezajo okoli palače.

In prav v teh vrtovih lahko najdete eno izmed bolj poznanih zgradb, ki so bile zgrajene v znak ljubezni. Gre za tako imenovani Petit Trianon, dvorec, zgrajen v čast sloviti francoski plemkinji Madame de Pompadour (Jeanne Antoinette Poisson), ki je bila uradna ljubica kralja Ludvika XV. Ena izmed najbolj slavnih ljubic v zgodovini je umrla še preden je bil dvorec končan.

Le Petit Trianon
Ena izmed številnih manjših stavb v veličastnem vrtu Versaillesa je tudi dvorec Le Petit Trianon; flickr.

Grad Torrechiara, Italija

Čudoviti grad Torrechiara stoji v neposredni bližini Parme in je čudoviti arhitekturni presežek, zgrajen v čast veliki ljubezni med grofom Pier Mario II Rossi in njegovo ljubico Bianco Pellegrini. Kljub temu, da sta bila junaka te ljubezenske zgodbe poročena z drugimi osebami, je med njima vladala neverjetna kemija, ki se je razvila v pravo ljubezen.

Grof je veličasten grad zgradil v znak svoje ljubezni in je njegovi ljubici služil kot poletna rezidenca. Ena izmed največjih posebnosti gradu je veličastna »zlata sobana«, Camera d’Oro, ki jo krasijo freske z utrinki njune ljubezenske zgodbe. Zaljubljenca sta pokopana na gradu, v skupnem grobu, kjer sta končno združena.

Grad Torrechiara
Prečudoviti grad Torrechiara je simbol prepovedane ljubezni med poročenim grofom in poročeno žensko; flickr.

KOMENTIRAJTE