SEDEM PRAVLJIČNIH GRADOV EVROPE

0
616
ogledov
Sedem pravljičnih gradov Evrope

V Evropi lahko najdemo zares ogromno število različnih gradov, dvorcev in utrdb. Ti so nastajali v različnih obdobjih in z različnimi nameni, zato imajo tudi precej raznolike značilnosti ter jih lahko razvrščamo v različne arhitekturne sloge. Spoznajte sedem pravljičnih gradov Evrope!

Grad Neuschwanstein, Nemčija

Najbolj slavni pravljični grad v Evropi je zagotovo grad Neuschwanstein v Nemčiji. Slovi kot mojstrovina kralja Ludvika II Bavarskega ali »Norega kralja«, ki je v zgodovini znan predvsem zato, ker je večino premoženja svojih prednikov porabil za gradnjo veličastnih gradov in palač.

Danes je grad Neuschwanstein najbolj obiskana znamenitost Nemčije, ki letno privabi neverjetno veliko obiskovalcev iz celega sveta. Zanimivo je, da je v notranjosti pravzaprav zaključenih le 14 od predvidenih 200 sob. Vendar pa sobe, ki so dokončane, pričajo o neverjetni domišljiji in nenavadnih verovanjih nekdanjega lastnika. Še posebno impresivne so njihove povezave s skladbami slovitega skladatelja Richarda Wagnerja.

Grad Neuschwanstein
Grad Neuschwanstein v Nemčiji; avtor: Softeis, Wikimedia Commons.

Grad Chambord, Francija

Neverjeten grad Chambord obiskovalce navdušuje s svojo prestižnostjo, ki je vidna že precej preden dosežemo grad, nič manj impresivna pa ni niti njegova notranjost. Grad je bil zgrajen na začetku 16. stoletja, a je bil kljub svoji prestižnosti večinoma neposeljen.

Grad, ki je bil pravzaprav zgrajen z namenom lovske koče za dvorjane, v svoji notranjosti skriva kar 440 sob, od katerih je danes 100 odprtih za obiskovalce. Med najslavnejše dele gradu sodijo stopnice, ki jih je oblikoval sam Leonardo da Vinci. Grad obdaja več kot 50 kvadratnih kilometrov velik park.

Grad Chambord
Grad Chambord je bil sprva lovska rezidenca; avtor: Benh LIEU SONG, Wikimedia Commons.

Grad Leeds, Anglija

En izmed najbolj osupljivih angleških gradov je grad Leeds. Ta se nahaja na eni izmed najbolj idiličnih lokacij Velike Britanije in brez dvoma spominja na pravljični grad iz katere od mnogih zgodb o kraljih in kraljicah. Njegov lastnik je bil dobro znani Henry I, en izmed najbolj znamenitih »likov« v angleški zgodovini.

Ravno zaradi svoje ikonične podobe in številnih (kar šestih) žena Henryja I, se je tega gradu prijel naziv »Ladies Castle« ali »Ženski grad«. Danes z veseljem pozdravlja turiste in obiskovalce iz celega sveta, ki se lahko v njegovi notranjosti posladkajo v kateri od treh restavracij ali tam prenočijo. Brez dvoma en izmed najbolj pravljičnih gradov Evrope!

Grad Leeds
En izmed bolj romantičnih gradov Anglije je Grad Leeds; avtor: Marc Evans, flickr.

Grad Praga, Češka

Če ste že kdaj obiskali Prago veste, da je stari del mesta en izmed najlepših kotičkov sveta na sploh. Grad Praga sodi med največje grajske komplekse in se lahko pohvali s precej večjimi zakladi in ne le s samo grajsko stavbo. Grajski kompleks namreč sestavljajo še vrtovi, dvorišča ter številne veličastne zgodovinske stavbe, med katerimi gre še posebej omeniti Praško katedralo.

Praški grad je postavil Princ Bořivoj, v 9. stoletju. Vse od takrat sodi med najpomembnejše objekte na Češkem. Že od nekdaj služi kot uradno domovanje plemičev, ki pa so jih v zadnjih desetletjih zamenjali (manj priljubljeni) politiki.

Grad v Pragi
Pogled na večerno Prago in veličastni grajski kompleks; avtor: Roman Boed, flickr.

Palača Pena, Portugalska

Portugalska se še vedno uvršča med neodkrite bisere Evrope. Vendar pa se znamenita Sintra, ali kar »park palač«, uvršča med najbolj poznane predele te čudovite države. V velikem parku lahko namreč najdete izjemno raznoliko kolekcijo veličastnih palač, nad katerimi bdi še posebno veličasten Mavrski grad.

Sintra se uvršča na seznam UNESCO kulturne dediščine, med njenim raziskovanjem pa boste brez dvoma naleteli na številna nenavadna odkritja in presenečenja. Čudovite palače obsegajo celo mešanico različnih arhitekturnih slogov in celo paleto različnih barv. Med palačami najbolj izstopa Palača Pena, rdeče-rumena arhitekturna posebnost iz časa Mavrov.

Palača Pena Sintra
Raznobarvna Palača Pena v Sintri je brez dvoma en izmed najbolj izstopajočih arhitekturnih posebnosti Portugalske; avtor: Cris, flickr.

Grad Bojnice, Slovaška

Ste presenečeni, da za ta pravljični grad še niste slišali? Ne bodite, grad Bojnice ima precej nenavadno zgodovino, saj je bil dolga leta predvsem lesena utrdba, ki je zelo pogosto menjavala lastnike. Svoj veličastni današnji videz je dobil šele proti koncu 19. stoletja.

Danes je, prav tako kot zunanjost tega čudovitega gradu, veličastna tudi njegova notranjost. V njem se namreč nahaja kar nekaj izjemnih zbirk, tudi kolekcija slik grofa Jánosa Ferenca Pálffyja, ki je zaslužen za veliko preureditev gradu in njegovo današnjo podobo.

Grad Bojnice
Slovaški grad Bojnice je svojo današnjo podobo dobil šele v 19. stoletju; avtor: Peter1170, Wikimedia Commons.

Utrdba Segovia, Španija

Še en izmed pravljičnih gradov Evrope pa je utrdba Segovia v Španiji. Kljub temu, da je bila ta španska arhitekturna posebnost zgrajena z namenom obrambe in je bila kasneje celo uporabljana kot vojaška akademija, je njena današnja podoba precej bolj pravljična, k čemur zagotovo pripomore tudi idilična lokacija.

Današnja podoba utrdbe je posledica številnih prenov in obnov, med katerimi se je močno spreminjala tudi njena notranjost. Danes boste v njej našli muzej, v katerem so na ogled zares številne umetnine in neverjetna izbira pohištva.

Grad Segovia
Grad Segovia je bila nekoč utrdba, danes pa se v njem nahaja muzej; avtor: jackmac34, Pixabay.

KOMENTIRAJTE