PET ARHITEKTOV KI BI JIH MORALI SPREMLJATI

0
406
ogledov
Pet arhitektov ki bi jih morali spremljati
Avtor slike: Tony Hisgett, National Museum of African American History; Wikimedia Commons.

V današnjem času lahko občudujemo veliko število novih arhitekturnih zasnov in projektov, ki navdušujejo s svojo zasnovo, uporabnostjo, modernostjo ali nečem posebnem, česa pogosto ne moremo niti povsem točno opredeliti. Preverite pet arhitektov, ki bi jih morali spremljati, saj bodo v naslednjih letih zagotovo navdušili.

Thomas Heatherwick

Eno izmed imen, ki je med arhitekti prisotno že kar nekaj časa je Thomas Heatherwick. Za njim se skriva angleški oblikovalec, ki mu je uspelo ustvariti svetovno znani oblikovalski studio, v katerem je zaposlenih kar 180 oseb, ki se z veseljem lotijo najrazličnejših projektov, tudi s področja arhitekture.

Med zanimivejšimi projekti, pod katere se lahko podpiše Heatherwick Studio se je znašlo kar nekaj novih zasnov, na primer Umetnosti muzej v Cape Townu. Med bolj slavne pa zagotovo sodi tudi, zdaj na žalost že propadli, projekt Garden Bridge v Londonu.

Junya Ishigami

Priznani japonski arhitekt Junya Ishigami je pred desetimi leti navdušil s številnimi dizajni, ki so napovedovali, da bo močno spremenil svet moderne arhitekture. Leta 2009 je celo postal najmlajši prejemnik nagrade Arhitekturnega inštituta Japonske za zasnovo »delovnega prostora« oziroma za projekt Kanagawa Institute of Technology KAIT Workshop.

Vendar pa je po prejemu tega priznanja sledil nekakšen premor, v katerem arhitekt Junya Ishigami ni nanizal vidnejših projektov. Vse do lanskega leta, ko si je znova priboril več pozornosti – tokrat zahvaljujoč zasnovi avstralskega projekta Cloud Arch, velikanskega spomenika, ki naj bi bil zgrajen do marca 2019.

Alejandro Aravena

Še eno ime, dobro poznano vsem, ki redno spremljajo nove arhitekturne projekte, je Alejandro Aravena. Gre za arhitekta iz Čila, ki je leta 2016 osvojil Pritzkerjevo nagrado ter se že večkrat dokazal z odličnimi modernimi zasnovami.

Arhitekt, ki stoji za arhitekturnim studiom imenovanim Elemental se lahko pohvali s celo zbirko zavidanja vrednih arhitekturnih nagrad in še večjo zbirko izjemnih arhitekturnih projektov.

Bjarke Ingels

Danski arhitekt Bjarke Ingels si prav tako brez dvoma zasluži svoje mesto med najboljšimi arhitekti našega časa. Za razliko od večine arhitektov, mu je preboj med najboljše uspel že pri nekoliko nižji starosti, kar je samo dodaten dokaz o tem, kako cenjene so njegove ideje.

Pred dobrimi desetimi leti je nastal tudi arhitekturni biro Bjarke Ingels Group (ali skrajšano BIG), ki se je lani podpisal pod enega izmed bolj neobičajnih arhitekturnih projektov – gradnjo Lego hiše v prestolnici te priljubljene otroške igrače, v danskem mestu Billund.

David Adjaye

Priznani britanski arhitekt David Adjaye se je rodil v Tanzaniji in v svoji bogati arhitekturni karieri navdušil predvsem z vračanjem k svojemu poreklu in z vključevanjem svojih afriških korenin, pri čemer pa je uporabil tudi svoj izjemen občutek za kombiniranje z modernimi materiali in vzorci.

Čeprav ima njegov arhitekturni biro Adjaye Associates za sabo kar nekaj izjemnih projektov, v sam vrh njegovih dosežkov zagotovo sodi Nacionalni muzej afriško-ameriške zgodovine in kulture (Smithsonian National Museum of African American History and Culture) v Washingtonu, ki je bil zasnovan leta 2003.

KOMENTIRAJTE