PRITZKERJEVA NAGRADA 2018 IN DOBITNIK B. V. DOSHI

0
386
ogledov
Pritzkerjeva nagrada 2018 B. V. Doshi

V marcu je bilo objavljeno ime letošnjega dobitnika enega izmed največjih priznanj v arhitekturi. Pritzkerjeva nagrada 2018 je romala v roke arhitekta indijskega porekla, Balkrishna Vithaldas Doshija oziroma B. V. Doshi-ja. Spoznajte njegove najbolj prepoznavne projekte.

Pritzkerjeva nagrada prvič v Indijo

Leta 2018 je bilo tako prvič, da je prestižna Pritzkerjeva nagrada romala v Indijo. Ni pa bilo prvič, da je Balkrishna Vithaldas Doshi prejel prestižno in brez dvoma tudi zasluženo priznanje za svoje delo na področju arhitekture. Že v preteklosti je namreč prejel nagrado Aga Khan za arhitekturo, s katero je bil posvečen njegov projekt Aranya Low Cost Housing.

Sicer je bil B. V. Doshi rojen v indijskem mestu Pune, študij arhitekture pa je zaključil na fakulteti v Mumbaju. Del svojega življenja je delal s svetovno priznanim arhitektom Le Corbusierjem ali Charles-Édouardom Jeanneretom, enem od najbolj prepoznavnih imen v svetu moderne arhitekture. Poleg tega sodelovanja je vredno omeniti še sodelovanje z arhitektom Louisom Kahnom ter indijskim arhitektom Anantom Rajem.

B. V. Doshi
Arhitekt B. V. Doshi je postal prvi indijski arhitekt, ki je osvojil Pritzkerjevo nagrado; avtor: Sanyam Bahga, Wikimedia Commons.

Podelitev nagrade je bila podkrepljena z naslednjo izjavo: »Z razumevanjem in hvaležnostjo do globoke tradicije indijske arhitekture je Doshi združil lokalno izdelavo in umetnost ter razvil samosvoja dela, v katerih se odraža zgodovina, kultura in lokalna tradicija ter vnesel spremembe v njegovo domačo državo, Indijo

Pet izbranih del

Med zanimivejšimi deli letošnjega dobitnika prestižne nagrade je kar nekaj zanimivih projektov. Pet izbranih del in nekaj zanimivih informacij o njih lahko preberete v nadaljevanju, več slik najbolj znanih projektov pa boste našli v članku na strani Arch Daily.

Aranya Low Cost Housing

Projekt Aranya Low Cost Housing je bil en izmed najbolj odmevnih arhitekturnih projektov, ki so arhitekta B. V. Doshija umestili med bolj znana imena v svetu arhitekture, saj je bil ta njegov projekt nagrajen s prestižno nagrado Aga Khan za arhitekturo.

Gre za enega izmed prelomnih projektov, ne le iz vidika oblikovanja, temveč tudi zaradi njegove velike uporabnosti – streho nad glavo nudi kar 80.000 ljudem. Gre namreč za izjemno kombinacijo hiš, dvorišč in poti, ki med seboj povezujejo šest različno premožnih predelov naselja.

Več o projektu lahko preberete tukaj.

Indian Institute of Management, Bangalore

Eno izmed bolj znanih arhitekturnih del letošnjega dobitnika Pritzkerjeve nagrade je tudi Indijski inštitut za management ali Indian Institute of Management v mestu Bangalore. Gre za zanimiv projekt, ki je bil zaključen leta 1983 in pri katerem je mogoče opazovati domiseln izkoristek in kombiniranje notranjih in zunanjih površin.

Danes se sloviti kampus, v katerem se nahajajo številne univerzitetne stavbe, študentski domovi, knjižnica, hoteli in športni center, ponaša s svojo značilno arhitekturo iz kamna in s čudovito okolico v kateri ne manjka zelenih površin.

Indijski inštitut za management
Indijski inštitut za management; avtor: Sanyam Bahga; flickr.

Tagore Memorial Hall

Tagore Memorial Hall je projekt, ki je bil dokončan leta 1966 in predstavlja primerek brutalistične arhitekture. Gre za na videz preprost arhitekturni projekt, ki ga sestavljajo večji kosi betonskih plošč. V notranjosti je sedišče za 700 obiskovalcev, ki se ponaša s posebno obliko in nenavadno zasnovo.

Več o projektu lahko preberete na tej povezavi.

Amdavad ni Gufa

Izjemna podzemna galerija v kraju Ahmedabad, Amdavad ni Gufa, predstavlja enega izmed bolj zanimivih arhitekturnih projektov. Obiskovalci lahko v njej občudujejo dela indijskega umetnika, Maqbool Fida Husaina, očara pa tudi s čudovitim prepletanjem umetnosti in arhitekture.

Galerija se nahaja pretežno pod zemljo, z izjemo nekaterih prostorov in arhitekturnih elementov, ki stojijo nad zemljo in zagotavljajo izjemno naravno svetlobo, ki prostoru dodaja prav posebno atmosfero. Balkrishna Vithaldas Doshi je navdih za oblikovanje tega arhitekturnega presežka iskal v prazgodovinski umetnosti.

Amdavad ni Gufa
Pogled na Amdavad ni Gufa; avtor: Mahargh Shah, Wikimedia Commons.

Sangath

Zadnji na seznamu petih izbranih arhitekturnih projektov, ki jih je zasnoval B. V. Doshi, pa je kar njegov lastni arhitekturni studio. Gre za stavbo, ki se jo je prijelo ime Sangart in stoji v kraju Ahmedabad.

Tudi pri tem projektu je arhitekt upošteval igro notranjosti in zunanjosti, vključno z različnimi elementi, med katerimi je precej takšnih, ki jih je vključil v svoje druge arhitekturne presežke. Na nek način je tako v svoj studio vključil spomine na druge arhitekturne dosežke – tako na tiste, ki jih je zasnoval sam, kot na dela drugih arhitektov.

Arhinet Prijava

KOMENTIRAJTE