PET NAJVEČJIH ANTIČNIH METROPOL

0
959
ogledov
Največje antične prestolnice v zgodovini

Danes poznamo številna megalitska mesta, v katerih biva več milijonov ljudi. Številne azijske, ameriške in evropske prestolnice so postale pravo »mravljišče« ljudi, ki živijo v velikih nebotičnikih in večino svojega časa preživijo v prometnih zastojih. A velika mesta smo poznali že veliko preden so jih oblikovali nebotičniki. Spoznajte pet največjih antičnih metropol našega sveta!

5. Konstantinopel

Turška antična metropola, še danes veličastni Istanbul ali Konstantinopel, je bil nekoč poimenovan »drugi Rim«. Svoje ime je dobil po rimskem cesarju Konstantinoplu, ki je rimsko prestolnico »prestavil« v vzhodni del sveta. Zaradi strateške lege se je turško mesto kmalu razvilo v izjemno pomembno trgovsko postojanko. V času 5. stoletja pred našim štetjem je imelo mesto že 450.000 prebivalcev.

Zanimivo je, da je bil ravno Konstantinopel nekakšna zibelka krščanstva, kar se odraža tudi v zanimivi mešanici krščanske in islamske arhitekture iz različnih obdobji dolge (in tudi težavne) zgodovine tega mesta. Ko pride do arhitekturnih posebnosti seveda ne gre brez omembe slavne Hagie Sofije, pozabiti pa ne bi smeli niti na veliki obrambni zid, ki je mesto varoval pred številnimi sovražniki.

Ravno obrambni zid je namreč zaslužen za to, da je mesto obstajajo tako dolgo kot je. Konstantinopel je bil namreč zaradi svojega izjemnega napredka in bogastva osrednja tarča praktično vseh drugih narodov, ki so ga oblegali večino njegovega obstoja. Dvojna obrambna stena, s številnimi obrambnimi stolpi in vrati, je zadržala pritiske obleganj vse dokler se ni pred njo znašla silna moč turških topov.

Konstatinopel
Pogled na Konstatinopel iz časa 19. stoletja; avtor: trialsanderrors, flickr.

4. Bagdad

Bagdad danes poznamo kot glavno mesto Iraka in mesto, ki ga vse prepogosto obkrožajo novice o različnih vojaških spopadih in političnih nestrinjanjih. A hkrati je to tudi mesto z izjemno bogato preteklostjo. Eno izmed največjih mest v zgodovini našega sveta je bilo ustanovljeno v 8. stoletju našega štetja, kmalu pa je njegovo prebivalstvo preseglo mejo 900.000. V času srednjega veka naj bi se populacija še povečala in celo presegla 1.000.000.

Nekdanja prestolnica islama je bila tudi prava prestolnica kulture in učenja, pa tudi poslovna prestolnica bližnjega vzhoda. V preteklosti se je v tem mestu razvilo toliko akademskih institucij, da se je mesta prijel celo naziv »središče učenja«.

Zelo zanimiva je sama zgodba o nastanku Bagdada. Za njegov nastanek je namreč zaslužen kalif Al-Mansur, ki je izbral lokacijo mesta ter naročil njegovo izgradnjo. Mesto se je gradilo po načrtu, ki ga je zasnovala cela množica inženirjev, umetnikov in drugih strokovnjakov. Imelo je krožno obliko, obkrožal pa ga je več kot 44 metrov širok ter 30 metrov visok obrambni zid. Skozi večji del obstoja mesta je bil vključen v številne boje in vojne. Dokončno je vojaškim vpadom podlegel v času Mongolskih vpadov, v 13. stoletju. Takrat je prišlo tudi do velikega uničenja izjemnega števila rokopisov, ki so bili shranjeni v tem »hramu učenosti«. Legende pravijo celo, da se je zaradi vseh knjig, ki so jih Mongoli pometali v Tigris, ta obarval črno, v bravo črnila.

Bagdad
Načrt Bagdada ali tako imenovanega “okroglega mesta”; vir: Wikimedia Commons.

3. Xi`an

Na drugem koncu sveta, na ozemlju današnje Kitajske, so prav tako nastajale velike metropole antičnega sveta. Mesto Xi`an ali Xian oziroma antično mesto Chang’an se je počasi razvijalo že v kameni dobi, v 11. stoletju pa se je spremenilo v pravi kulturni in politični center Kitajske. Veličastno mesto tako predstavlja eno izmed najstarejših kitajskih mest in najstarejšo izmed štirih velikih zgodovinskih prestolnic Kitajske.

Število prebivalcev tega mesta naj bi v času okoli 700 našega štetja preseglo 1.000.000, naziv prestolnice pa je ohranil več kot 400 let. Slovel je kot izjemno veličastno in bogato mesto, v katerem naj bi bilo celo več kot 400 palač. Posebne omembe si zasluži predvsem palača Weiyang ali »neskončna palača«, ki pa je bila na žalost uničena v požaru.

Kljub svojemu bogastvo in sijaju, je bilo mesto uničeno ob koncu dinastije Tang, leta 904. Takrat se je namreč oblikovala nova prestolnica Luoyang – še ena od velikih štirih antičnih prestolnic Kitajske.

Xian
Danes najbolj slavni prebivalci metropole Xian – glineni vojščaki; avtor: Freizeitheld.

2. Aleksandrija

Če so prva tri mesta tega seznama nekoliko slabše poznana, pa skoraj ni osebe, ki ne bi slišala za veličastno Aleksandrijo. Mesto, poimenovano po makedonskem vojščaku Aleksandru Velikemu, je nastalo predvsem zaradi njegove želje po širitvi grške kulture po svetu.

Antična metropola je hitro rasla in se razvijala ter je imela v času 2. stoletja pred našim štetjem že več kot milijon prebivalcev. Skozi čas je Aleksandrija postala prestolnica Ptolemajskega kraljestva ter ohranila svoj osrednji položaj tudi v času Rimskega in Bizantinskega kraljestva, skoraj 1.000 let.

Aleksander Veliki je imel za to antično prestolnico velike načrte in se pogosto omenja kot njegovo najljubše mesto. Številni njegovi načrti niso bili nikoli uresničeni, saj je že nekaj mesecev po nastanku mesta tega zapustil in se vanj ni več vrnil, kljub temu pa je Aleksandrija dosegla uspeh, ki ga le s težavo primerjamo z drugimi antičnimi mesti. Zagotovo je zanimivo razmišljati, kako bi mesto izgledalo, če ga ne bi prizadele številne katastrofe in vpadanja. Zgodbo te antične metropole so končali muslimanski narodi, leta 641.

V Aleksandriji je bilo postavljeno tudi eno od sedmih čudes antičnega sveta!

Aleksandrija
Aleksandrija je bila polna arhitekturnih posebnosti, med katerimi je izstopal predvsem Aleksandrijski svetilnik ali Faros; avtor: Paul K; flickr.

1. Rim

In na prvem mestu največjih antičnih metropol našega sveta je, povsem pričakovano, Rim! Osrednje mesto slovitega rimskega imperija bi lahko opisali s številnimi presežki. Ta prestolnica je v času 2. stoletja našega štetja menda celo presegla mejo 1.500.000 prebivalcev, za kar je zaslužna predvsem možnost, da je vsak obiskovalec postal uradni prebivalec mesta.

Kot v večini drugih delov Rimskega imperija, je bilo mogoče tudi v Rimu občudovati zelo raznolike arhitekturne primerke. Poleg številnih akvaduktov in amfiteatrov, je bila izjemna tudi tržnica, ki je bila dejansko prvo nakupovalno središče z več kot 6 nadstropji različnih prodajalen. Zagotovo pa je najbolj poznan arhitekturni spomenik velik Kolosej, v katerem so se redno odvijali najrazličnejši dogodki.

Kljub temu, da so Rim pogosto imenovali tudi »večna prestolnica«, saj so bili prepričani, da bo trajal večno, je v 4. stoletju prišlo do zatona, ki je bil skladen z zatonom celotnega Rimskega cesarstva. Do danes so se v mestu ohranili nekateri izjemni primerki, ki pričajo o tedanji slavi mesta, še danes pa gre za eno izmed največjih mest sveta.

Še danes so vidni številni ostanki zgodovine Rima, med njimi tudi slavni Kolosej, ki sodi med sedem arhitekturnih čudes srednjega veka.

Mapa antičnega Rima
Mapa antičnega Rima razkriva, da je bilo mesto veličastno že pred mnogimi leti; avtor: Woeterman 94, Wikimedia Commons.

KOMENTIRAJTE